- Koding er et globalt språk. Det er slik du kan kommunisere med syv milliarder mennesker, sa Apple-sjef Tim Cook i en tale på Harlow college i Essex i Storbritannia på fredag. Det skriver The Guardian.

Koding av dataprogrammer er altså svært viktig, ifølge Cook. Men andre former for teknologi er Apple-sjefen sterkt kritisk til. Som for eksempel sosiale medier.

- Jeg har ikke barn, men jeg har en nevø som jeg setter noen grenser for. Det er noen ting jeg ikke tillater. Jeg vil ikke ha dem på et sosialt nettverk, sa Cook til den engelske avisen.

Lanserer program for å lære alle å kode

Tim Cook (57) har ikke barn selv, men er kjent for å starte dagen med å sende eposter klokken 04.30 om morgenen.

Han overtok som toppsjef i mobil- og datamaskinprodusenten Apple da Steve Jobs døde i 2011.

Talen på Harlow ble holdt i forbindelse med lanseringen av Apples opplegg for å lære barn å kode dataprogrammer, kalt «Everyone Can Code».

Kritisk til overforbruk

Cook poengterte at det kan bli for mye teknologi.

– Jeg er ikke tilhenger av overforbruk. Jeg er ikke en person som sier at vi har oppnådd suksess hvis du bruker det hele tiden. Jeg deler ikke det synspunktet i det hele tatt, sa Cook, ifølge The Guardian.

Hvis man skal studere litteratur, bør man antagelig ikke bruke veldig mye teknologi, fremholdt Apple-sjefen.

Men hvis man må velge mellom å lære et fremmed språk og å lære å kode, mener Cook at koding er viktigere. Det er et globalt språk.

Omtrent samme budskap ble nylig fremmet av de norske sjefene for Google og konsulentselskapet McKinsey.

Maskiner, automatisering og kunstig intelligens vil føre til nedleggelse av mange arbeidsplasser, spådde de i DN.

Google-topp Jan Grønbech mente det vil bli etterspørsel etter tjenester som inneholder «human touch».

– I tillegg trengs dem som er veldig gode på programmering, sa Grønbech.

Men de to fremtidsprofetene fikk svar på tiltale, og ble blant annet beskyldt for å fare med teknologioptimistisk sprøyt og ha mistet bakkekontakten.

Harlow, litt nord for London, er et av 70 europeiske læresteder som skal bruke «Everyone Can Code». Også norske skoler vil tilby opplegget, ifølge en melding fra selskapet.

Apple i skatteskvis

Tim Cook og Apple har holdt en utenlandsformue på 252,6 milliarder dollar (1992 mrd. kroner) unna det amerikanske skattesystemet.

Dette er en praksis flere andre amerikanske, multinasjonale selskaper også har fulgt.

President Donald Trumps skattereform, som ble vedtatt i desember, gjør at selskapene nå slipper unna med 15 prosent skatt – mot 35 prosent tidligere.

I forrige uke svarte Apple ved å love å tilbakeføre mesteparten av utenlandsformuen, bidra med 350 milliarder dollar i den amerikanske økonomien de neste fem årene og skape over 20.000 nye arbeidsplasser i USA.

– La meg være klar: En betydelig del av denne beslutningen skyldes skattereformen, men det er også noe vi ville ha gjort uansett, sier konsernsjef Tim Cook i et intervju med ABC News.(Vilkår)

Ett år med fyr og raseri
Fyr og raseri, usmakelig spøking, antydninger om overvåking, internasjonalt opprør og ikke minst Amerika først. Donald Trump har sittet ett år ved makten.
03:17 Min
Publisert: