Facebook offentliggjorde mandag en egen versjon av meldingstjenesten Messenger for barn under 13 år.

13 år er aldersgrensen for å åpne Facebook-konto, men Facebook sier i sin pressemelding at de ikke ønsker at de under 13 skal tvinges til å stå utenfor familiens chatgruppe.

Brukere av «Messenger for Kids» kan prate med brukere av den vanlige Messenger-tjenesten, men barna har kun mulighet til å prate med dem foreldrene har godkjent på forhånd.

I et blogginnlegg på Facebooks egne sider skriver Antigone Davis, Facebooks sjef for sikkerhet, at tjenesten er et svar på det faktum at svært mange barn har tilgang til sosiale medier de ikke er gamle nok for, fordi de må kommunisere med familie og venner på de tjenestene de bruker. Ifølge en undersøkelse fra det nasjonale organet for dialog mellom skole og foreldre i USA begynner 81 prosent av barna å bruke sosiale medier, inkludert meldingstjenester i alderen mellom åtte og 13 år.

Skal være morsom

«Messenger for kids» har mange av de samme funksjonene som andre meldingstjenester. Man kan prate med tekst eller video, legge på filter på bilder og sende emojis. Men kun barnevennlige sett av emojis er inkludert.

For at et barn skal kunne bruke tjenesten må foreldrene opprette en konto for dem. Foreldrene kan til enhver tid se hvem barna prater med og godkjenner alle nye kontakter på forhånd. De kan også varsle om mistenkelig eller upassende adferd.

Det er ingen annonser i Facebook «Messenger for Kids» og det tilbys ikke noe innhold som kan kjøpes der.

Skjermbilder fra «Messenger for Kids».
Skjermbilder fra «Messenger for Kids». (Foto: Facebook)

Står utenfor

En gjennomlesning av personvernerklæringen til «Messenger for Kids» i tillegg til bloggen knyttet til lanseringen viser at det er lagt opp til bedre personvern i tjenesten enn hva voksne brukere har. Facebook har nødvendigvis innsyn i innholdet på tjenesten, men skriver at de ikke vil dele den med andre parter enn dem som er nødvendig for sikkerheten og driften av tjenesten. Facebook skriver i pressemeldingen at de ikke bruker informasjon fra «Messenger for Kids» til annonseformål.

Det man ikke får svar på er hva som skjer når barna prater med en voksen som bruker den vanlige Messenger-tjenesten, og hvor vidt informasjonen da blir brukt for tilpasning av annonser og profilering.

«Messenger for Kids» er foreløpig kun tilgjengelig for barn i USA som bruker Iphone eller Ipad. Det er ikke sagt noe om når tjenesten eventuelt kommer til Norge.(Vilkår)

Boligbygg-leietager: – Når jeg kommer meg inn her, føler jeg at jeg kommer inn i en liten celle
Tone Kristiansen (65) leier av Boligbygg i Oslo. Leiligheten til 9000 kroner måneden er plaget med insekter, lukt og hull i veggene.
02:38
Publisert: