Mange norske barn og ungdommer er blitt bitt av «Clash of Clans»-basillen, og flere foreldre har fått ubehagelige regninger tilsendt i kjølvannet. En far lastet i fjor ned spilleappen Clash of Clans på sin 14-årige sønns Ipad. I tillegg opprettet han en egen Apple-id til sønnen hvor han la inn kortopplysningene tilknyttet sitt kredittkort.

Dyre nisser

«Clash of Clans» foregår i en middelalderinspirert eventyrverden, og spillet går i korte trekk ut på å utvikle landsbyen, trene opp soldater og lede klanen frem til seier mot gnomlignende nisser. Spillet er i utgangspunktet gratis, men en kan oppnå raskere fremgang ved å kjøpe ting i appen. I perioden 26. juni til 24. juli i fjor trakk 14-åringen på pappas kredittkort og brukte til sammen 89.000 kroner på å kjøpe spillpoeng i «Clash of Clans». 16.899 kroner av denne summen er allerede tilbakebetalt til kortholder fra Apple.

Kortholder var i Spania på ferie da han ble oppringt av Eurocard, som opplyste at hans kredittkort var blitt brukt til flere kjøp i Norge via Itunes den siste tiden. Kortholderen skriver i klagen til Finansklagenemnda at det ikke ble gitt noe informasjon om mulighet for å legge inn foreldrekontroll og beløpsbegrensing, og kortholder var derfor ikke klar over at dette var mulig. Han bestrider å ha gitt sønnen fullmakt eller tillatelse til å foreta kjøpene.

– Kortholder erkjenner at det var uforsiktig av ham å legge inn kortopplysningene tilknyttet kortet, men han var ukjent med at det kunne få et slikt omfang, skriver mannen i sin klage.

Da organisasjonen Barnevakten anmeldte spillet for noen år siden, skrev det at første gang appen åpnes, får man en tydelig advarsel: «Clash of Clans» er gratis å spille, men du kan oppnå raskere fremgang ved å kjøpe ting i appen. Hvis du vil, kan du skru av kjøp via de generelle innstillingene for enheten, het det i anmeldelsen.

Brøt kortvilkårene

Kredittkortselskapet Eurocard mener kortholder, ved å gi sønnen tillatelse til å benytte kortholders Apple-id hvor kortopplysningene var lagt inn uten noen form for foreldrekontroll eller beløpsbegrensning, har samtykket til pengebruken.

– At belastningene er større enn kortholder så for seg, er ikke Eurocards ansvar, skriver kortselskapet i sitt svar.

Finansklagenemnda vektlegger i sin avgjørelse at mannen har brutt kortvilkårene ved å la andre disponere sitt kredittkort.

– Slik nemnda ser det, har kortholderen forsettlig brutt disse vilkårene ved å legge kortopplysningene inn i sønnens Apple-id, slik at betalinger kunne utføres av sønnen, heter det i avgjørelsen.

Nemnden legger også til grunn at det ved nedlasting av appen fremkom informasjon om mulighet for foreldrekontroll med betalinger eller beløpsbegrensninger.

– Kortholderen er etter dette fullt ansvarlig for de betalingene som sønnen har foretatt på til sammen kr 89.000, heter det i avgjørelsen.(Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: