Det blir ingen kake på Northzones Oslo-kontor når Spotify noteres i ettermiddag.
– Vi har ingen spesielle planer, sier Northzone-gründer og partner Bjørn Stray til DN.
Fondet får mest sannsynlig inn milliarder av kroner på børsnoteringen.
Northzones eierandel i Spotify er per nå for liten til å være offentlig kjent. Men fondet har vært med i Spotify siden 2008, og eide på et tidspunkt rundt ti prosent av strømmetjenesten. Stray ønsker ikke å si noe om eierandelen, eller om hva Northzones strategi er når selskapet børsnoteres.
– Det var en kontroversiell og modig investering av oss på det tidspunktet. Det var et høyt beløp for oss, men vi er veldig glad for at vi tok den posisjonen, sier Stray i dag.
Han kaller teamet bak Spotifys suksess, med gründerne Daniel Ek og Martin Lorentzon i spissen, for «fantastiske».
– Da de startet hadde musikkstrømming et dårlig rykte. Mange hadde tapt penger, men Spotify klarte å oppfylle brukernes ønske om en god og friksjonsløs tjeneste, sier Stray.
I et intervju med Bloomberg sier Strays medpartner og ansvarlig for Spotify-investeringen i Northzone, Pär-Jörgen Pärson, at det nærmer seg en exit også for Northzone.
- Det er naturlig at vi på et tidspunkt vil gjøre en exit. Det kan gjøres på flere ulike måter. Et er så klart å selge, og et annet er å distribuere våre aksjer til fondets investorer, sier Pärson i et intervju med Bloomberg, ifølge Dagens industri.
Eierne
Største eier i Spotify er gründer Daniel Ek. Han eier 27,1 prosent av selskapet. Medgründer Martin Lorentzon eier 13,1 prosent av selskapet, ifølge en innrapportering til det amerikanske børstilsynet SEC.
Kinesiske Tencent eier 9,1 prosent av Spotify. De to selskapene inngikk en avtale så sent som i desember. Mens det kinesiske teknologiselskapet fikk en eierandel i Spotify, fikk Spotify det samme i Tencent. Tencent er den eneste Spotify-eieren som har en såkalt lock-up-avtale, som gjør at aksjene ikke kan selges ved børsnotering. Avtalen har en varighet på tre år.
Fondet Tiger Global, som styres av investor Chase Coleman, har en eierandel på 7,2 prosent.
Plateselskapet Sony Music Entertainment eier 5,7 prosent av Spotify. De to andre store plateselskapene, Universal Music og Warner Music, eier mindre andeler av Spotify.
De nordiske venturefondene Northzone og Creandum var blant de første investorene i Spotify for ti år siden. Det er ikke kjent hvilken eierandel de to selskapene har nå.
DN har tidligere skrevet at det statseide norske venturefondet Argentum eier rundt en fjerdedel av Northzone-fondet som har investert i Spotify, samt en andel i Creandum-fondet. Argentum kan etter det DN erfarer sitte igjen med mellom 500 millioner og én milliard kroner etter børsnoteringen.
Ikke alle eiere har valgt å ta sjansen på børsnoteringen. Ifølge Dagens Industri solgte Telia sin eierandel for 2,3 milliarder svenske kroner nylig, rundt 2,5 ganger så mye som Telia investerte i Spotify.
23 milliarder dollar
Analytiker Mark Mahoney i RBC Capital Markets var den første som kom med et kursmål for Spotify-aksjen fredag.
Mahoney mener ifølge Reuters at Spotify-aksjen vil slå indeksen på lang sikt, og satte et kursmål på 220 dollar per aksje. Selskapet er i det private markedet blitt handlet for opp mot 132,50 dollar per aksje, og New York Stock Exchange har ifølge Reuters satt en referansekurs på 132 dollar per aksje. Det tilsvarer en verdivurdering på 23 milliarder dollar – eller snaut 180 milliarder norske kroner.
Referansekursen er ikke det samme som åpningskursen til Spotify tirsdag. Den bestemmes endelig i løpet av dagen av Spotifys rådgivere i Citadel Securities og Morgan Stanley, og baserer seg for det meste på kursen i førhandelen.
Kl. 15.30 norsk tid åpner Wall Street, og da vil etter hvert Spotifys åpningskurs endelig kjent.
Potensielt ustabil
Spotify går på børs gjennom en såkalt direktenotering.
Selskapet har med det ikke dratt på såkalte roadshows for å hente penger før notering, slik som er vanlig. Ingen investeringsbanker eller meglerhus har tatt en posisjon i Spotify før notering, og ingen investorer får noen fordeler ved noteringen. Det er heller ikke en begrenset andel av selskapets aksjer som kommer på børs.
Dette kan ifølge Spotify selv føre til at aksjekursen kan være ustabil fra start.
I tillegg skjer børsnoteringen på et tidspunkt der teknologiaksjene på Wall Street er inne i en dårlig periode, blant annet grunnet skandalen rundt Facebooks datahåndtering og president Donald Trumps angrep på Amazon.(Vilkår)