Store teknologiselskaper som lever av å samle personlig informasjon om brukerne har vært i hardt vær den siste tiden.

Dette merkes også på selskapenes aksjekurser og er en risikofaktor for Spotifys børsnotering tirsdag. I tillegg har Spotify aldri gått med overskudd.

Aldri lønnsomt

Regnskapstallene til Spotify viser at selskapet har aldri vært lønnsomt, og underskuddene har økt i takt med inntektene. Riktignok inkluderer tapet i 2017 rundt én milliard dollar i engangsutgifter.

Spotifys finansielle rapporter viser imidlertid at selskapet bruker en stadig mindre del av inntektene til å kompensere artister og plateselskaper.

I 2014 satt Spotify igjen med 16 prosent av inntektene sine etter at plateselskapene hadde fått sitt. I 2017 regner selskapet med å sitte igjen med 25 prosent av inntektene selv.

Fortsetter antallet brukere å vokse slik det har gjort hittil vil Spotify sitte i en stadig bedre forhandlingsposisjon overfor plateselskapene.

Samtidig er det et viktig poeng at flere av Spotifys konkurrenter, som Apple Music, bare er en del av allerede lønnsomme selskaper som ikke er avhengige av at strømmetjenesten deres går med overskudd i seg selv.

Flere betaler

En tredje faktor er at selskapet fortsatt rekrutterer en mengde nye brukere og kunder. Ved utgangen av 2015 hadde Spotify 91 millioner aktive brukere per måned. Dette tallet har steget til 159 millioner brukere ved utgangen av 2017.

I 2015 var 31 prosent av brukerne betalende kunder, resten brukte det reklamefinansierte «gratisabonnementet» til Spotify. Ved utgangen av 2017 hadde antallet betalende brukere vokst til 45 prosent. Dersom denne veksten fortsetter vil også bruttomarginen fortsette å øke.

Selv om ikke alle brukere blir betalende vil et økende antall brukere av det reklamefinansierte abonnementet bidra til økt lønnsomhet. Ifølge analyseselskapet Nielsen har Spotify veldig ivrige brukere som i snitt bruker tjenesten 32 timer i uken.

Markedet for digitale lydannonser vokser raskere enn andre segmenter innen digital annonsering og er verdt over 600 millioner dollar i året.

Spotify er også en ledende plattform for podkaster.

– Podkaster har mer lojale lyttere som kan tenkes å være villige til å betale for et slikt abonnement, sier Hernan Lopez i podkastformidleren Wondery til CNBC.

Nye tjenester

Spotify har også varslet om andre mulige inntektsstrømmer. En av kjernefunksjonene i Spotify er en analyse av lyttevanene våre som brukes til å skreddersy musikkanbefalinger. Denne kunnskapen har Spotify allerede brukt til å sette opp en turné for artistene på spillelisten «Rap Caviar».

Dette er kunnskap Spotify kan selge til artister og plateselskaper for å øke sjansen for fulle hus.(Vilkår)