Datatilsynet melder om kraftig økning i bruk av GPS-overvåking av ansatte i norsk arbeidsliv.

Installering av GPS i yrkesbiler har økt kraftig det siste året. Datatilsynet behandlet i fjor 13 saker der ansatte mener å ha blitt overvåket via GPS på jobb. Hittil i år har tilsynet mottatt 18 saker. I tillegg melder tilsynet om kraftig økning i uformelle henvendelser via telefon, skriver Vårt Land.

– Mange ansatte og fagforeninger har tatt kontakt med oss og klaget, sier fagansvarlig Christine Ask Ottesen i Datatilsynet.

Varsel om oppsigelse
I Nord-Troms har et renovasjonsselskap sendt varsel om oppsigelse til en av sine sjåfører etter å ha brukt data fra GPS-overvåking for å følge hans bevegelser. Anklagene går ut på at han skal ha skrevet overtid på dager han skal ha tatt ut for lange pauser. Ledelsen i selskapet Avfallsservice har funnet ut dette ved å sjekke timelistene hans opp mot GPS-registrering. Selskapet tok opprinnelig i bruk GPS for å kunne sjekke om dunker ble tømt eller ei ved klager fra publikum.

Daglig leder Sigleif Pedersen i Avfallsservice kan ikke kommentere personalsaker, men sier at GPS ikke blir brukt til å overvåke ansatte regelmessig.

Alvorlig
Rådgiver Tor Inge Hokaas ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø mener saken er alvorlig.

Han mener det ville vært interessant å få prøve saken rettslig dersom den ansatte blir sagt opp. Fagforbundet vil gå til søksmål hvis det skjer, sier Hokaas.

Datatilsynet skrev i forrige uke et brev til Avfallsservice for å be om en begrunnelse for hva som lagres, hvorfor det gjøres og hva det brukes til. Tilsynet vil ikke konkludere ennå, men opplyser at det ikke er lov å overvåke ansatte uten at de blir informert om det.

Les også: Slik slipper du bilkø (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.