De holder til i Stavanger, men er likevel milevis fra oljesmell og nedbemanninger.

De unge gründerne bak teknologiselskapet Future Home har blant annet fått med seg oljegründer Ståle Kyllingstad på eiersiden. Totalt går investorer, styremedlemmer, ansatte og gründerne inn med 10 millioner kroner. Emisjonen priser selskapet til 50 millioner kroner.

– For det første synes jeg det er et spennende og brukervennlig produkt. Til og med jeg skulle fått til å bruke det – det sier ikke lite, sier Kyllingstad som eier IKM Gruppen.

Han investerer seks millioner kroner i oppstartsselskapet gjennom IKM Industri-Invest.

Oljegründer skal spare energi

Bjarne Handeland (24), Odd Eivind Evensen (27), Erik Stokkeland (25) og Sigbjørn Groven (28) startet Future Home i 2013. Selskapet leverer en trådløs smarthusløsning der du kan styre all elektronikk i huset via en app på mobilen. Det hele styres via en trådløs ruter og krever ikke mye ledninger og tunge installasjoner.

– Jeg har kjempetro på et brukervennlig produkt i dagens energi-sparingsmarked, der du kan styre temperaturen enkelt med mobilen, sier Ståle Kyllingstad.

Gründer i Future Home, Erik Stokkeland (til høyre) er hjemme hos Tor Erik Skårdal i Sandnes og monterer utstyr til smarthus-løsning.
Gründer i Future Home, Erik Stokkeland (til høyre) er hjemme hos Tor Erik Skårdal i Sandnes og monterer utstyr til smarthus-løsning. (Foto: Tommy Ellingsen)
Selskapet har så langt solgt rundt 200 produktpakker og har nesten ikke hatt omsetning før i år. Men den nye investoren er ikke utålmodig.

– Vi har lyst til å tjene penger, og det tror vi de også har. Veldig lyst, sier Kyllingstad.

– Selskapet er utenfor oljesfæren. Er det en bevisst dreining fra deres side?

– Nei, vi har investert utenfor oljen før. Vi eier blant annet grønnsaksfabrikken Smaken av Grimstad, sier han.

Hoppet av oljejobb

Finansdirektør Sigbjørn Groven i Future Home sier de ikke automatisk har en fordel ved å satse på utsiden av oljeindustrien, men har merket en viss dreining i perioden de har jaktet på investorer.

– Det er mye snakk om olje i Stavanger fortsatt, men det er blitt mer og mer vekt på å få frem nye næringer. «Smartbyen Stavanger» er en ny satsing de har begynt med, for å få flere ben å stå på, sier Groven.

Selv hoppet han av jobben i oljeindustrien for å satse på prosjektet sammen med de tre andre gründerne. Det angrer han ikke på.

– Mest sannsynlig hadde jeg ikke hatt jobb nå hvis jeg hadde blitt i oljeindustrien, sier Groven.

De merker lite til nedgangstidene i byen, bortsett fra på ett punkt:

– Det er mange ledige kontorlokaler, så nå har vi flyttet til et sted med bedre plass til en billig penge, sier Groven.

For selskapets del betyr den nye kapitalen at de kan bestille varer og levere til kunder som etterspør produktet. Frem til nå har ikke gründerne hatt kapital til å ha et stort varelager, og har stort sett produsert og levert på bestilling.

Pangstart på nett

– Det ligger et ganske åpent marked her der det egentlig bare gjelder å være tidlig ute. Nå kan vi konsentrere oss om å levere til de som har etterspurt løsningen. Målsetningen nå er ikke å gå i pluss, men å vokse, sier Groven.

DN har tidligere skrevet om hvordan Future Home fikk en pangstart med kronerulling på nett. Gjennom såkalt folkefinansiering fikk Future Home inn over 200.000 dollar i donasjoner og forhåndssalg i løpet av kampanjeperioden før jul ifjor. I vinter ble de første installasjonene gjort hos kundene som forhåndsbestilte smarthus-pakken. Siden den gang har gründerne jaktet på investorer.

– Det var en kamp å få det til, og det tok altfor lang tid. Det var et stressmoment deluxe, sier Groven.

– Så nå kan dere endelig ta ferie?

– Nei, ingen jobber med brunfargen her. Nå har vi jo endelig fått inn penger og kan komme i gang. Det blir mye jobb med å få inn bestillinger.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.