Square er et selskap som ble startet for bare to år siden, i 2009, men nå har de halt i land en emisjon som gir dem 100 millioner dollar i friske penger for å erobre verden. Det verdsetter selskapet til over en milliard dollar, melder Techcrunch.com.

Investorene ser altså for seg en lys fremtid for selskapet, som har vokst i rekordfart. Konseptet er relativt enkelt å fatte – man plugger en liten dings inn i mobiltelefonen, og vips – så kan man motta betaling fra andres kredittkort – akkurat som med kortterminalene i butikker.

Interessant for Finn
Det nye her er at leserne er gratis, og selskapet sikter mot at ikke bare vanlige butikker, men svært små butikker og privatpersoner skal ha slike lesere. Dermed kan du slippe å ta ut penger neste gang du skal dele regningen for en hyttetur med venner, eller skal kjøpe noe fra privatpersoner.

- Det høres interessant ut. Det er tungvint å måtte gå i minibanken for å betale 3.000 kroner for en sofa hvis du kunne betalt med kort, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Finn er Norges klart største markedsplass for kjøp og salg mellom privatpersoner, og betaling er et sentralt element. Vinden forteller at Finn har en egen løsning som skal hindre svindel når varer selges på Finn og sendes i posten. Squares løsning kan egne seg bedre når kjøper og selger møtes fysisk for å handle. Vinden kjenner ikke denne løsningen, men sier de er interessert i betalingsløsninger som gjør handel enklere og tryggere mellom privatpersoner.

- Det løser ikke alle problemer, men det kan løse noen, sier han.

Vill vekst i vesten
Foreløpig er dessverre ikke Square tilgjengelig i Norge. Tjenesten er forbeholdt USA, og virker ikke alltid med utenlandske kort. Selskapet har hentet inn 100 millioner dollar selskapet har hentet inn kan imidlertid lett bli brukt til å ekspandere.

Det ligger flere videoer ute på Youtube som viser hvordan Square fungerer. Kort fortalt plugges en liten avleser inn i din mobil via hodesettpluggen. Den kommuniserer med en applikasjon som er lastet ned på telefonen, og som gjør det mulig å taste inn ønsket beløp og be om signatur fra den som betaler. Brukeren kan selv sende en kvittering til seg selv, som blant annet viser hvor kjøpet ble foretatt. Selskapet tar 2,75 prosent av beløpet for tjenesten.

Se en demonstrasjon av Square her, (obs, han som demonstrerer har investert i selskapet, dette er ikke en nøytal presentasjon, men illustrerer konseptet):

San Francisco-baserte Square har så langt delt ut en halv million kortlesere og hadde i mai passert en million betalinger per måned. Selskapets rekordvekst er ikke helt unik, andre teknologiselskaper har også gått opp som raketter det siste året, ikke minst Groupon, som ble startet i 2008 og verdsettes til 15-20 milliarder dollar, eller mer.

Les mer: Steg "bare" 109 prosent første dag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.