Gründerlivet har fått langt mer oppmerksomhet etter at oljeoljesmellen slo til. Blant de mest spennende miljøene er StartupLab, der tidligere Opera Software-topp Rolf Assev er en sentral drivkraft. 

1 Dere får ti ganger flere søkere enn dere tar inn. Hva ser dere etter for å velge morgendagens vinnere?

– Først og fremst er det menneskene det kommer an på. De bør ikke være motiverte av å bli rike, men ha visjoner om å forandre verden på et lite område. Ideen vil endres ti ganger de neste årene, så gjennomføringsevne er det viktigste. De kan godt være litt sære, men må tiltrekke seg flinke folk, stole på dem og gi folk ansvar. De fleste som har lykkes, er gjerne litt sære på noen områder.

2 Mange hevder de fleste oppstartsbedrifter feiler. Hva er det som oftest går galt? 

– Vi prøver å lage et støtteapparat som skal gjøre at langt flere lykkes, og etter fire år er fremdeles 90 prosent av de 170 selskapene vi har hatt innom i aktivitet. Mange lager noe man tror alle vil ha, men er ikke tidlig nok ute med å sjekke om det stemmer. Derfor er vi veldig opptatt av at våre selskaper skal få sin første kunde. Første kunde er en bekreftelse på at man er på rett vei og bidrar ofte til å lage et bedre produkt.

3 Tilgang på kapital nevnes av mange som et problem, er det så ille?

– Nei, jeg vil hevde det er nok kapital tilgjengelig i Norge. Fusetools viste nylig at det er mulig å hente 100 millioner kroner gjennom det norske investormiljøet. Bare man setter sammen et godt team og tar produktet langt nok, så er det mulig å hente store penger.

4 Hva tenker du om å hente inn mer penger fra «vanlige folk», gjennom crowdfunding eller store skattefradrag på gründerinvesteringer, som i Storbritannia?

– Jeg tror det er veldig interessant, men at det er viktig å stimulere private som har kompetanse. Det er viktig at man investerer der man kan hjelpe gründerne med kompetanse og nettverk. Smarte penger er mye mer verdt og kan bidra til å løfte selskapet langt raskere.

5 Teknologi skulle redde demokratiet. Nå får det skylden for å ødelegge det, med «ekkokamre» og falske nyheter. Kan vi få en teknologisk løsning?

– Jeg vet ærlig talt ikke, men jeg håper det, og det er en stor mulighet for gründere som kommer med en løsning på dette. Det er skremmende å se hvordan medier kan miste sin kontrollfunksjon i samfunn som USA. Vi burde lage en «workshop» om dette hvor vi setter sammen gründere og journalister. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.