– En tvist med Statoil er ødeleggende. Man er i åpen tvist med den kunden som har 80 prosent av det norske markedet og endatil eier 30 prosent av selskapet.

Advokat Steffen Asmundsson var krystallklar da han tirsdag forklarte retten dilemmaet hans klient Neodrill og gründeren Harald Strand står overfor. I Oslo tingrett kjemper Harald Strand en kamp mot Statoil som bestemmer fremtiden for selskapet han stiftet for 18 år siden.

Selskapet Neodrill, der Strand er gründer og største aksjonær, krever 100 millioner kroner fra oljeselskapet. Statoil avviser kravet fullstendig, og har reist et krav mot Neodrill på vel 37 millioner kroner.

Striden står i første rekke om teknologi knyttet til sugeankere som brukes ved boring av letebrønner offshore. Neodrill og Strand mener Statoil urettmessig har brukt teknologien da oljeselskapet utviklet den såkalte Cap X-teknologien, et av Statoils store prestisjeprosjekter de siste årene. Statoil mener selv at Cap-X-teknologien kan gi milliardbesparelser.

Avgjørende for eksistens

I retten tirsdag fortalte Asmundsson, Neodrills advokat, om et selskap som i mange år hadde hatt et svært åpent forhold til Statoil. Siden 2001 har Neodrill vært del av Statoils leverandørutviklingsprogram (lup), og i 2010 ble Statoil Technology Invest storeier i selskapet med vel 30 prosent av aksjene.

– Betydningen av denne saken for Neodrill kan ikke overdrives. Den er helt avgjørende for selskapets eksistens. Dette er selskapets eneste produkt, sa Asmundsson i retten.

Asmundsson karakteriserte striden som nå kjempes i rettssal 127 i Oslo tingrett som frustrerende.

– Det som skulle vært en gladsak, er blitt en frustrerende sak, sa Asmundsson, og uttrykte undring over at en stor aktør som Statoil kunne behandle en liten underleverandør slik de har gjort med Neodrill.

– Det er ingen tvil om at det har foregått kopiering, sa Asmundsson i retten.

Ifølge Asmundsson er Neodrill og gründeren Harald Strand tvunget inn i konflikt med Statoil mot sin egen vilje og ønske.

– Enhver som skal ha en posisjon i norsk oljebransje er avhengig av et godt forhold til Statoil, sa Asmundsson.

Avviser alle anklager

Statoil avviser at Neodrill kan stoppe bruk av Cap-X-teknologien. Statoil mener at Neodrill ikke angir hvilke tekniske løsninger som er patentbeskyttet, men at Neodrill i realiteten krever en bred beskyttelse av bruken av sugeanker som brønnfundament. Selskapet mener patentene er altfor generelt beskrevet og at løsningene til en viss grad har vært kjent i bransjen lenge.

– Hvorfor har Statoil satset på Neodrill og gått inn i selskapet hvis Statoil hadde all nødvendig kunnskap om teknologien, spurte Asmundsson retorisk i retten.(Vilkår)

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert: