Et massivt dataangrep sprer seg over hele verden, skriver BBC

Fredag kveld skal 74 forskjellige land være utsatt for 36.000 tilfeller av det samme viruset, deriblant USA, Kina, Russland, Spania, Italia, Taiwan og Storbritannia.

Det dreier seg, etter alt å dømme, om programvaren Wanna Decryptor, også kalt Wannacry, opplyser Storbritannias nasjonale datasikkerhetssenter, som bistår politiet i etterforskningen.

Viruset fungerer som en utpressingsprogramvare, der det blir avkrevd 300 dollar i valutaen Bitcoin, for at brukerne igjen skal få tilgang til egne datafiler. Brukere som blir rammet får beskjed om at pengene må betales innen 19. mai, for å unngå at de infiserte filene forsvinner.

Bilder som ble publisert på sosiale medier, viste skjermer der det kom opp meldinger hvor det stod «Oops, dine filer er blitt kryptert.»

Budtjenesten FedEx er blant selskapene som har meldt å ha blitt utsatt for angrepene.

- Dette er et svært dataangrep, som rammer aktører over hele Europa på en måte jeg aldri har sett tidligere sier sikkerhetsarktitekt Kevin Beaumont til BBC.

Måtte avvise pasienter

Det britiske helsevesenet NHS opplyser at sykehus og stiftelser over hele Storbritannia fredag ettermiddag var utsatt for tekniske problemer.

NHS Merseyside, som drifter flere sykehus i Nordvest-England, tvitret at «etter et mistenkt nasjonalt cyberangrep, så tar vi alle mulige forholdsregler for å beskytte vårt lokale NHS-system og tjenester».

Storbritannias statsminister Theresa May sier at angrepet mot britiske sykehus er en del av et større internasjonal dataangrep.

Flere sykehus oppfordret pasienter til å kun oppsøke sykehus i nødstilfeller. Og flere ambulanser ble omdirigert til andre sykehus som ikke var rammet av dataangrepet.

Det er foreløpig ingen norske aktører som skal være rammet av angrepet, skriver NRK.

– Så langt har vi ikke oppdaget noe angrep i Norge, men vi samler informasjon fra våre samarbeids­partnere i utlandet, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjons­direktør i Nasjonal Sikkerhets­myndighet (NSM), som overvåker de situasjonen døgnet rundt, til NRK.

Til DN forklarer hun at det foreløpig ikke er igangsatt ekstra tiltak utover den normale overvåkingen.

- Vi følger situasjonen veldig tett med døgnkontinuerlig drift. Vi samler informasjon fra våre internasjonale samarbeidspartnere, og så langt ser det ikke ut til at norske virksomheter er berørt. Vi har en vaktordning med folk på jobb hele døgnet rundt hele året. Så langt er det nok folk på jobb, og vi har ikke vurdert ekstraordinære tiltak, sier Arnøy til DN.

– Pasientdata sikre

Foreløpig er det ingenting som tyder på at pasientjournaler er kommet på avveie, ifølge senteret.

– På dette tidspunktet har vi ingen bevis for at man har fått tilgang til pasientdata, heter det i en uttalelse fra NHS.

Senteret understreker at angrepet har rammet en rekke sektorer, og at det ikke ser ut til å ha vært rettet spesielt mot helsevesenet.

Dataangrep med utpressingsprogrammer har økt i omfang over hele verden den siste tiden. Flere av angrepene har vært rettet mot viktig infrastruktur, som sykehus, politi og kollektivtrafikkselskaper.

Russlands innenriksdepartement rammet

Russlands innenriksdepartement bekrefter at det er rammet av et verdensomspennende dataangrep.

– Rundt 1.000 infiserte datamaskiner, under 1 prosent av departementets datamaskiner, ble sperret, sier departementets talskvinne Irina Volk, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Volk sier departementets servere ikke er rammet. Det er datamaskiner med Windows som operativsystem som er angrepet, opplyser departementet.

Fredag ble det kjent at over 70 land skal være rammet av et verdensomspennende dataangrep, blant annet Storbritannia, Spania, Kina, Russland og Taiwan. Det ser ut til at det er en variant av utpressingsprogramvaren Wanna Decryptor, eller WannaCry, som skaper problemene.

En forsker ved det Russland-baserte sikkerhetsselskapet Kaspersky skriver på Twitter at de så langt har registrert mer enn 45.000 angrep fra WannaCry. Han skriver videre at antallet fortsatt stiger.

DN følger saken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Børge Lund «Lunch»
Tegneserieskaper Børge Lund viser hvordan tegneserien «Lunch» lages.
04:42
Publisert: