18. januar har blitt valgt som dagen da den digitale protesten #SOPAblackout gjennomføres. Protesten retter seg mot det amerikanske lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) som i korte trekk skal gi innehavere av opphavsrett en mulighet til å blokkere nettsteder som deler eller bidrar til å dele piratkopiert innhold. Blant annet inneholder loven et forslag som pålegger søkemotorer å utelate piratnettsteder fra sine søkeresultater.

Les mer: Amerikansk piratjakt rammer alle

Går man inn på den engelske utgaven av Wikipedia i dag vil man bli omdirigert til en sort side som inneholder et budskap mot SOPA. Googles amerikanske forside har også en appell mot SOPA, og gir alle nettbrukere muligheten til å skrive under på en underskriftskampanje. Bloggtilbyderen Wordpress har sladdet og sensurert alle blogger på sin forside og det samme har rubrikknettstedet Craigslist gjort.

 

På det sosiale nettverket Twitter florerer det i dag av såkalte kvitringer (tweets, en kort melding på inntil 140 tegn) hvor mange av ordene er sladdet. Blant bidragsyterne her er noen av USAs og verdens største nettaviser, som Huffington Post.

Den siste tidens aksjoner mot SOPA har fått flere amerikanske politikere til å trekke sin støtte for lovforslaget. Første avstemming i Senatet er planlagt til 24. januar i år. Skulle SOPA bli innført som lov i USA vil også norske nettbrukere rammes av sensuren.

Her er noen av protestene:
 

 

Les mer: Amerikansk piratjakt rammer alle

Les også:
Grafen som viser slutt for pc-dominans
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.