– Det er liten fare for at selve stemmegivningen og tellingen blir hacket, men det er store muligheter for å prøve å påvirke velgerne før valget, sier Per Thorsheim.

Tirsdag skal han holde innlegg og delta i debatten «Kan valget i Norge påvirkes av hackere?» i regi av Norges ingeniør og teknologorganisasjon (Nito). Thorsheim har de siste årene opparbeidet seg et internasjonalt renommé som sikkerhetsekspert og var en av de første som avslørte datainnbruddet hos Linkedin i 2012 hvor 117 millioner brukernavn og passord ble stjålet.

– Ville du selv stemt elektronisk i år dersom du fikk muligheten?

– Nei, ikke med det jeg vet i dag. Problemet med de prosjektene Norge har hatt for e-valg hittil, er feil tilnærming. Prosjektene har undersøkt hvordan teknologien kan løse alle problemer i stedet for å spørre «hvordan kan teknologien forbedre valget». Kritikerne av e-valg, med Frank Aarebrot i spissen, har i tillegg fokusert argumentasjonen for mye på selve valgdagen og for lite på valgkampen, sier han.

Thorsheim sier hackernes virkemidler kan være å enten endre på reelle nyheter eller ved å skape falske nyheter.

– Fremmede stater ønsker å påvirke opinionen i Norge for å få inn politikere som kan påvirke utenrikspolitikken vår. Både Kina og Russland bruker slike virkemidler ved å plante påstander og meninger på nett og i sosiale medier gjennom falske profiler, sier Thorsheim.

«Lett å sverte politikere»

– Til slutt er det jo dessverre også ganske enkelt å bruke nettet til å sverte politikere man ikke liker. Man kan opprette en falsk profil på vegne av en politiker og opptre som dem på nettsteder som for eksempel formidler kontakt mellom prostituerte og horekunder. Deretter «lekker» man dette på nettet og lar saken spre seg viralt. Rykter og påstander tas lett som god fisk og kan være vanskelig å renvaske seg for, selv om de er falske, sier Thorsheim.

– Hva må vi som velgere være ekstra bevisste på før valget?

– Det er viktigere enn noensinne å bruke sunn fornuft og å være kritisk til hva man leser, spesielt i sosiale medier, på ukjente blogger og nettforum. Valgkampen i USA og Frankrike har også vist oss at det er fornuftig å være skeptisk til politikere som går hardt ut og lover å løse alle problemer uten at de kan gjøre rede for hvordan de skal gjøre det. 

– Har du selv latt deg lure av falske nyheter?

– Det tror jeg ganske sikkert. Vi lar oss alle lure innimellom. Brutte valgløfter er jo ikke noe nytt fenomen, for eksempel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: