Microsoft får betale dyrt for det de selv mener er en teknisk glipp. EU har i dag ilagt selskapet en bot på 561 millioner euro, eller rundt 4,2 milliarder kroner, for brudd på en avtale knyttet til selskapets nettleser og operativsystem. Avtalen skulle sørge for at Windows-brukere fikk ta et aktivt valg av hvilken nettleser de vil bruke.

Opera startet det hele
Avtalen kom i stand etter at den norske nettleserprodusenten Opera klaget Microsoft inn for EU for monopolvirksomhet. Microsoft hadde tidlgiere en svært dominerende rolle innen nettlesermarkedet, mye takket være at deres nettlesere Internet Explorer kom forhåndsinstallert på alle Windows-pc-er. Opera mente dette var svært uheldig for konkurransen, og fikk etter hvert både Google og EU med på laget. Operas klage endte til slutt med at Microsoft ble pålagt å vise alle nye Windows-brukere i EU et skjermbilde der de selv fikk velge nettleser.

Dette var første gang Microsoft hadde godtatt noe slikt, påpekte teknologi-direktør i Opera, Håkon Wium Lie overfor DN.no.

Avtalen ble inngått i 2009, men mellom februar 2011 og juli 2012 forsvant denne funksjonen.

Les også: Opera tvinger Microsoft i kne

Kunne vært ti ganger verre
Brudd på slike avtaler kan maksimalt føre til en bot tilsvarende ti prosent av selskapets årsomsetning. I Microsofts tilfelle ville det tilsvart 42 milliarder kroner. Så ille ble det ikke for Microsoft, men EUs kommisær med ansvar for konkurranse, Joaquín Almunia, understreker at han ser svært alvorlig på slike avtalebrudd.

- Hvis noen ikke følger avtalene er det et alvorlig brudd som må følges opp med tilsvarende reaksjon, sier han, ifølge Wall Street Journal.

Monopol som rakner
Da prosessen mot Microsoft startet hadde selskapet en svært dominerende posisjon, særlig med Windows. Denne posisjonen hjalp dem også til å befeste ledelsen til nettleseren Internet Explorer.

Siden den gang har markedet blitt svært forandret. Microsoft er fremdeles svært sterke hvis man bare regner med rene pc-er, selv om Apples Mac-er er på fremmarsj. Men hvis man regner med mobile enheter som nettbrett og mobiler, så er Microsoft i ferd med å miste grepet. For nettlsere er trenden enda sterkere, for Microsoft stiller svakt innen mobile enheter, og konkurrenter som Firefox og Googles Chrome har tatt store deler av pc-brukerne.

Dette er ikke første gang Microsoft straffes av EU. I 2004 betalte de også en bot på 4,2 milliarder kroner. Les mer: Microsoft betalte gigantbot (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.