Telenor satset 1,1 milliarder kroner i selskapet Telenor Cinclus for å kapre markedet for automatisk strømavlesning over mobilnettet

Fem år senere innrømmer Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at Cinclus på ingen måte har vært en suksess, skriver Dagens Næringsliv.

I 2006 meldte Telenor Cinclus om milliardkontrakter med de to energiselskapene Fortum og E.ON i Sverige. Rundt 800.000 svenske husstander har nå installert utstyr fra Telenor Cinclus.

-Undervurderte fulstendig

- Cinclus har en forretningsidé som er rimelig enkel å forstå: å levere en teknologi som gjør det mulig å lese av strømmen via gsm-nettet. Ideen var god, og kontrakten med Fortum var god, men vi undervurderte fullstendig kostnadene ved å etablere målere fysisk i hvert enkelt sikringsskap, sier Baksaas til DN.

Resultatet er at Telenor Cinclus har belastet Telenor, som største eier, store tap. Senest i første kvartal i år gjorde Telenor tapsavsetninger på 42 millioner kroner knyttet til Cinclus.

Etterga lån
I Telenors årsrapport for 2008 kommer det frem at Telenor Cinclus' evne til å betjene egen gjeld har vært så dårlig at Telenor som eier er blitt nødt til å ettergi et lån på 494 millioner kroner for å redde selskapet. I dag gir kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet Telenor Cinclus as karakteren «C», noe som betyr at det frarådes å gi selskapet kreditt.

Siste tilgjengelige årsrapport for Telenor Cinclus, fra 2007, viser et underskudd før skatt på godt over 300 millioner kroner. Året før tapte selskapet 65 millioner kroner.

Selges?
- Det kan virke som noen har ikke gjort hjemmeleksen sin. Er det din feil?

- Dere kan godt lime noe av dette på meg, men dere kan også lime det nedover i selskapsstrukturen. Det er jeg, og andre, som godkjente denne investeringen fordi vi ville sette i gang en innovasjon, sier Baksaas til DN.

Han venter nå at teknologien i Telenor Cinclus vil gå inn i et selskap med andre samarbeidspartnere, og at det kan være både med eller uten Telenor på eiersiden.

Les også: Krisen treffer Telenor
Følger med på ekteskapsmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.