– Nå får vi rett og slett muligheten til å ta et stort jafs av det vi ser blir et stort internasjonalt marked i fremtiden. Vi tilbyr noe helt annet enn de klassiske strømselskapene, og dette er en sjelden mulighet til å gjøre noe stort mot forbrukersiden, sier gründer Edgeir Vårdal Aksnes til DN.

Strømselskapet, hvis app automatisk bytter strømprodusent og lar deg styre strømforbruket mot en fast pris, henter 12 millioner dollar i en fersk emisjon.

Den ledes av Silicon Valley-baserte Founders Fund, som ikke må forveksles med norske Founders Fund. Eksisterende aksjonærer – som gründerne og Petter Stordalens Strawberry Equities as bidrar også i emisjonen.

12 millioner dollar tilsvarer 102 millioner kroner etter dagens kurs.

DN vet at strømappen etter emisjonen verdsettes til over 40 millioner dollar, noe som tilsvarer over 340 millioner kroner.

Døråpnerne

Med på emisjonen er også Salmar-arving Gustav Witzøe og Boost-gründer Øystein Robertsen Skiris investeringsselskap, Wiski Capital as.

Det var gjennom Witzøe og Skiri at Tibber-gründer og daglig leder Edgeir Vårdal Aksnes kom i kontakt med Founders Fund første gang.

Gustav M. Witzøe og kollega Øystein Robertsen Skiri var døråpner for Tibber.
Gustav M. Witzøe og kollega Øystein Robertsen Skiri var døråpner for Tibber. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det var under en seanse i Oslo der Founders Fund var på besøk. De var her for å screene etter investeringsmuligheter i Norge og Norden. Vi har holdt tråden med dem siden den tid. Vanligvis får du jo en standard tilbakemelding om at du er et interessant case. Det spesielle her er at Founders Fund har kjørt hele prosessen, sier gründer Edgeir Vårdal Aksnes.

Forhandlingene begynte i november, og partene var enige etter tre-fire uker. Nå er det formelle også på plass og Tibber blir Founders Funds tredje investering i Europa. De to første var Spotify og ai-selskapet DeepMind, som i 2014 ble kjøpt av Google for 500 millioner dollar.

Legendarisk Silicon Valley-topp

Founders Fund har åtte partnere, blant annet PayPal- og Palantir-gründer Peter Thiel og Pay Pal-medgründer Ken Howery. Thiel, som sitter i Facebook-styret, er kjent som en av Silicon Valleys aller fremste gründere og investorer. Han står også bak bestselgeren «Zero to one: Notes on start-ups, or how to build the future».

Thiel er imidlertid ikke fremmed for kontroverser: Han finansierte wrestling-legenden Hulk Hogans korstog mot nettstedet Gawker, og støttet – som en av de eneste i Silicon Valley – Donald Trump under valgkampen før presidentvalget i 2016.

PayPal-gründer og venturekapitalist Peter Thiel står bak Founders Fund.
PayPal-gründer og venturekapitalist Peter Thiel står bak Founders Fund. (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB Scanpix)

– Verktøyene vi bruker for å styre vår energibruk er fullstendig utdaterte. Forbrukere reduserer kostnadene bare gjennom å laste ned appen, sier Zack Hargreaves, som leder investeringen for Founders Fund i en melding.

Aksnes påpeker at Founders Fund, som har investert i selskaper som Facebook, Spotify, SpaceX, Airbnb, sitter på en tung vekstkompetanse. I løpet av due diligence-prosessen selskapet var inne i, møtte de et panel av partnerne i fondet – deriblant partner Brian Singerman, som er styreobservatør i Airbnb og som leder Founders Fund sammen med Thiel, ifølge Wall Street Journal.

Fondet ble etablert i 2005 og forvalter investeringer på tre milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.

40.000 boliger

Aksnes beskriver 2018 som gjennombruddsåret.

– Vi gikk fra avtaler med en del tusen boliger, til 40.000 boliger som er tilknyttet Tibber. Vi vokser tosifret antall prosent hver måned. Nå har vi nådd veldig mange milepæler, og vi ser at vi enten kan klare oss selv, eller forsøke å ta det europeiske markedet, sier Aksnes.

Investeringen fra Founders Fund gjør at Tibber kan ansette flere og ta steget ut i Europa. Selskapet har planer om å etablere seg på kontinentet i løpet av 2019, og har blinket seg ut to mulige byer. Aksnes ønsker ikke å si hvilke før en avgjørelse er tatt.

– Man kan kanskje en sjelden gang i livet få lov til å være med på en vekstrakett. Daniel og jeg fant ut at vi kunne få være med på en eventyrlig reise om vi klarer å få tak i den rette kapitalen, den rette kompetansen og tør å ta de rette stegene.

Markerte seg i Stordalen-konkurranse

Selskapet kom først på radaren da det vant Petter Stordalens gründerkonkurranse i 2016. Investoren og milliardæren har siden spyttet inn flere millioner kroner i Tibber og er med også i denne emisjonen.

– Vi har fulgt Tibber en stund og investerte ganske tidlig. Strawberry liker selskaper som snur opp ned på etablerte bransjestrukturer og utfordrer markedet gjennom å gi kundene nye og kreative produkter, skriver Stordalen i en sms til DN.

Her får du oversikten over gründer-Norge

Er du nysgjerrig på hva norske gründere skaper, hvilke bedrifter som vokser frem i ditt område eller din næring? Hvem som tjener penger, henter inn kapital og hvem hovedinvestorene er? Her får du oversikten (oppdateres frem til 1. mars).

Se alle selskapene i "Årets gründere"

Han mener Tibber passer godt inn i Strawberry Equity-familien fordi selskapet legger vekt på energisparende løsninger og bærekraft.

– Noen ganger treffer vi på gründere som har en x-faktor, som tenker nytt og som vi tror vil klare seg gjennom kommersialiseringsfasen. Tibber har allerede vist at de klarer å få mange sluttkunder raskt uten store midler. Med nye investorer på laget og ny finansiering er Tibber klare for å ta et stort steg opp og konkurrere med de største, skriver Stordalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette ser Nordic Impact-sjefen etter når hun skal være med å kåre norske ledestjerner
Siviløkonom Cilia Holmes Indahl ser etter unge som utfordrer det etablerte når hun i lag med resten av juryen skal kåre 30 under 30.
00:58
Publisert: