– Jeg tar det egentlig helt med ro. Jeg er vant til at det går opp og ned, sier Sturle Sunde, som driver en millionbutikk fra sofakroken hjemme i Florø.

Han er en av Norges største handlere av bitcoin og kan ifølge ham selv omsette for fire til fem millioner kroner om dagen. Men den siste måneden har omsetningen falt i takt med kursfallet i bitcoin.

– Volumene har gått ganske kraftig ned siden desember. Det jeg ser er at det er mye færre kjøpere. Det har nok noe å gjøre med at det har vært mange advarsler i mediene om at man skal være forsiktig, sier Sunde.

– På høy tid

Bitcoin startet fjoråret med en pris på like under 1000 dollar, og steg til et toppnivå på like under 20.000 dollar i midten av desember. Siden den gang har kursen falt betydelig. Torsdag startet den på 9000 dollar. Ved 14-tiden fredag var den nede i 7700 dollar, men hentet seg noe inn igjen og stanget oppunder 9000 dollar igjen sent på ettermiddagen.

7. januar nådde total markedsverdi av alle kryptovalutaer en «all-time high» med 814 milliarder dollar. Fredag er markedsverdien barbert ned til 394 milliarder dollar. Med andre ord er verdier for 3221 milliarder kroner radert bort på under en måned.

– Kundene er veldig nervøse. De lurer veldig på hva som skjer, sier Sunde.

– Men jeg tar det helt med ro. Jeg har lenge tenkt at det har vært på høy tid med en korreksjon. Kursen har gått veldig høyt opp og at den kommer ned er på ingen måte unaturlig. Sammenligner du med kursen i sommer er prisen uansett fortsatt høy, sier han.

Tror korreksjonen snart er over

I tillegg til at omsetningen til Sunde har falt siden desember, sitter han selv på det som ifølge ham selv er en ganske stor buffer av bitcoin, som nå faller i verdi. Heller ikke det bekymrer han seg for. Han tror korreksjonen snart er over.

Men han vil ikke si noe om hvor høyt han tror kursen kan gå.

– Jeg liker ikke å gi investeringsråd. Jeg har sagt at bitcoin er en risikabel investering. Du må aldri finne på å investere så mye at du sover dårlig om natten, sier han.

Sunde er likevel overbevist om at prisen kommer tilbake fordi bitcoin er en solid kryptovaluta.

Politisk stans

Siden nyttår har myndighetene i flere land kommet på banen med uttalelser om nødvendighet for regulering av kryptovalutamarkedet. Både Russlands Vladimir Putin og Sør-Koreas Moon Jae-in har klart å presse prisene ned bare ved å snakke om behovet for regulering.

I Sør-Korea vurderer man å forby kryptobørser. I Kina ser myndighetene seg stadig mer irritert over utvinning av bitcoin som foregår i landet. Senest i rekken er Indias finansminister Arun Jaitley som torsdag uttrykte bekymring for mangel på regulering, skriver CNBC.

– Det er noe politisk som har stanset den vanvittige oppgangen. Da begynner kursen å falle og folk finner ut at den er litt høy, så de vil sikre seg gevinst. Så har du de som handler på teknisk analyse som nå ser at vi bryter igjennom det og det nivået, og da fortsetter det ned. Men så snur det og vil gå opp igjen på et tidspunkt, sier Sunde.(Vilkår)

Se trailer: «I, Tonya»
02:16
Publisert: