Apple omtales i enkelte kretser som noe i nærheten av en kult. Tilhengerne klarer knapt å slippe produktene ut av syne, og selskapet har vært ledet av en sterk, karismatisk leder - Steve Jobs.

Mange lurte på hvordan det ville gå med selskapet når grunnlegger og leder Jobs døde i oktober i fjor. Foreløpig ser det ut til å gå svært bra. Aksjen har fått et kraftig løft etter Jobs' død, og selskapet har bestemt seg for å dele ut et saftig utbytte for første gang på 17 år.

Ledelsesbibel
Men Jobs' innvirkning på amerikansk næringsliv er langt fra over. Like etter Jobs' død kom Walter Isaacsons biografi «Steve Jobs». Denne boken begynner nå å sette sine spor i amerikanske bedrifter, ifølge Wall Street Journal.

En rekke bedriftsledere har lest biografien, og bruker den nå som en slags bibel i sitt lederskap.

Prasad Thammineni er en av dem. Han leder et gründerselskap for fildelingstjenester, og var ingen fan av Apple og Steve Jobs fordi det tok lang tid å få godkjent en app. Men etter å ha lest biografien begynte han å sende ut bilder av enkelte deler av boken til sine 20 ansatte, der han la til beskjeder som «Vi skulle alle jobbe for å oppnå dette» og «Fantastisk! Dette er gyldig for alle gründerbedrifter».

Snill sammenlignet med Jobs
Thammineni er, ifølge Wall Street Journal, langt fra den eneste som behandler biografien som en slags ledelsesbibel. Jobs' klesstil, talemåter og uttrykk er tatt i bruk. Lederne tror de blir bedre ledere - de ansatte himler med øynene.

Guy Nirpaz, som leder programvareselskapet Totango i California og Tel Aviv, leste biografien på tre dager og kjøpte den så til sinE ansatte, så de kunne diskutere boken på møter.

- Når de leser den, vil de se at vi kan gjøre ting annerledes, være mer produktorienterte. Jeg er en snill mann, men jeg er veldig krevende, sier Nirpaz til Wall Street Journal og legger til at når medarbeiderne leser boken vil «de se at jeg er en veldig snill sjef sammenlignet med Steve Jobs».

Forundret forfatter
Walter Isaacson, som skrev biografien i samarbeid med Steve Jobs, sier til Wall Street Journal at han har fått mange henvendelser fra toppsjefer og M.B.A.-studenter som vil ha ledelsestips. Han er forundret over dem som tror at kopiering av Jobs' stil vil mane frem suksess.

- Jeg hater det når folk sier «Jeg er som Steve Jobs, jeg leder folk frem til perfeksjon». Jeg sier, bare sørg for at du har talentene hans også.

LES OGSÅ: Apple vokser, konkurrentene krymper (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.