Googles toppsjef Sundar Pichai ble tirsdag kveld kryssforhørt foran en komité av både demokrater og republikanere i Representantenes hus, skriver New York Times.

Pichai måtte svare på harde anklager fra begge fløyer.

Republikanerne mener it-kjempen diskriminerer dem, mens demokratene først og fremst var bekymret over at Google ignorerer brukernes privatliv.

Kjernespørsmålet i det mer enn tre timer lange kryssforhøret var om amerikanerne – og resten av verden for den slags skyld – kan stole på at Google behandler deres søk, eposter, privatliv og andre data på en trygg og ordentlig måte.

-En fri verden er avhengig av et fritt internett, og vi er nødt til å vite at Google er på den frie verdens side, sa republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, ifølge The New York Times.

– Du bør kunne svare på det spørsmålet

Mange av hans partifeller var imidlertid mer opptatt av at Google har hatt et program som skulle øke stemmeandelen i den latinamerikanske delen av den amerikanske befolkningen, at Google har støttet et juridisk kontor som er kjent for sine oppgjør med Ku Klux Klan og at Googles søkeresultater generelt er «venstreorienterte».

Pichai avviste imidlertid dette konsekvent, og sa at Google som selskap ikke har noen bredere politisk holdning. Google-sjefens svar var mindre bastante om datasikkerhet og selskapets fremtid i Kina.

Høyest temperatur ble det da republikaneren Ted Poe fra Texas plutselig holdt opp en Iphone og spurte om Google ville vite det hvis han gikk over til andre siden av rommet og satte seg blant sine demokratiske kolleger.

– Ikke automatisk, svarte Pichai, og la til at det avhenger av hvilke apper eller Google-tjenester som er installert på telefonen. Po ville imidlertid ha et klart «ja» eller «nei», og da han ikke fikk dette hevet han stemmen og sa:

– Du tjener 100 millioner dollar i året. Du bør kunne svare på det spørsmålet. Jeg er sjokkert over at du ikke vet det. Jeg mener det er åpenbart at Google vet det.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik må du kle deg for å padle kajakk hele året
00:00
Publisert: