Mange verden rundt har kastet seg på bølgen med utvinning av kryptovaluta. Også i Norge.

Det kan blant annet leses ut av omsetningen av grafittkort hos Komplett, som økte med 227 prosent i januar sammenlignet med samme måned i fjor.

Ikke alle lykkes like godt.

Flere forskere som jobber på et topphemmelig russisk atomvåpenanlegg ble nylig arrestert for forsøk på å utvinne bitcoin med en av landets kraftigste superdatamaskiner, skriver BBC.

– Det har vært et ikke-godkjent forsøk på å bruke datamaskinanlegget til private formål, sier Tatyana Zalesskaya, leder av atomvåpenanleggets pressetjeneste, til Interfax.

Anlegget ligger i byen Savrov, der Sovjetunionens første atombomber ble fremstilt, og der det fortsatt utvikles atomvåpen. Savrov, som ligger 300 kilometer øst for Moskva, er fortsatt en lukket by med oppholds- og reiserestriksjoner. Tidligere var byen så hemmelig at den ble fjernet fra russiske kart.

Overlevert til FSB

Det statlige selskapet Rosatom er tilsynsmyndighet for anlegget. I 2011 fikk anlegget en ny superdatamaskin med en kapasitet på én petaflop, som på den tiden var verdens 12. kraftigste datamaskin.

For å hindre inntrengning var det imidlertid aldri meningen at superdatamaskinen skulle kobles til internett. Da forskerne forsøkte det, ble planene om graving etter bitcoin avslørt. Sikkerhetsavdelingen i Savrov ble varslet, før både saken og de arresterte ble overlevert til Federal Security Service (FSB), ifølge den russiske nyhetstjenesten Mash.

-Etter hva vi forstår har det blitt anlagt straffesak mot dem, sier Tatyana Zalesskaya til Interfax.

Hun sier at også flere andre virksomheter i Russland med stor datakapasitet nylig er blitt forsøkt utnyttet til å utvinne kryptovaluta.

– Det vil bli slått hardt ned på slike forsøk hos oss. Dette er teknisk sett en håpløs og kriminell handling, sier hun til Interfax.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: