Hastighetene på bredbåndet de fleste har er mer enn tidoblet de siste ti årene. Mange er fornøyd med en hastighet rundt 4 Mb/s, men nå kommer det nye alternativer for de som absolutt ikke vil vente på nedlastinger.

Innen sommeren vil det komme internett-linjer på 400 Mb/s, både når man laster ned og sender, lover nå fiberselskapet Altibox. Dermed kan hastigheten økes med 100 ganger i forhold til normalen.

– Vi har nå utviklet en ny hjemmesentral. Denne vil være klar for levering til kundene våre samtidig med de nye internett-hastighetene, sier Eirik Gundegjerde, adm. dir. i Altibox AS.

Altibox benytter fibernett, som fir mulighet for svært høye hastigheter. Størstedelen av norsk bredbånd er i dag basert på det gamle kobbernettet. Også her er hastighetene økt, men Telenors raskeste abonnement er foreløpig begrenset til 16 Mb/s ned og 0,8 Mb/s opp. Disse hastighetene vil trolig øke med nye teknologier, men forskjellen er fremdeles stor.

Dyr moro
Men det koster å være kar. Altibox har ennå ikke bestemt prisene på de nye pakkene, som vil gi 100, 200 og 400 Mb/s. Men dagens priser kan være en pekepinn. Ifølge telepriser.no koster nemlig en linje på 50 Mb/s nette 1.450 kroner i måneden.

Så hvis du trenger så mye fart må du være villig til å betale for det. Hos Telenor kommer du unna med en tredjedel for abonnementet som gir 16 Mb/s, og det finnes billigere alternativer.

Altibox påpeker at kravet til høyere internett-hastighet øker hver måned og viser til at nedlasting av en HD-film tar mer båndbredde enn å besøke 35.000 nettsteder.

- Med disse nye hastighetene er vi i forkant av utviklingen og langt foran konkurrerende teknologier. Vår nye hjemmesentral er et nytt teknologisk skritt på veien i å utnytte fiberkabelens hastighet, sier Gundegjerde.

Den største forskjellen er imidlertid ikke nedlasting, men opplasting. Her er det nye fiberabonnementet 500 ganger raskere enn adsl-abonnementet fra Telenor.

Det er liten tvil om at fiber gir raskt bredbånd, men en ny rapport setter store spørsmålstegn ved lønnsomheten av fibernett, og ved samfunnsnytten.

Les også: Pris per kunde: 30.000 kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.