I en fersk undersøkelse som YouGov har gjennomført på vegne av NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) oppgir tett oppunder halvparten av respondentene at de i løpet av det siste året har mottatt sms eller e-post med lenke til et nettsted hvor man blir bedt om å oppgi personlige opplysninger.

Åtte prosent sier de svarer på slike henvendelser og gir fra seg opplysningene det bes om, går det frem av undersøkelsen.

– Det viser med all tydelighet hvorfor denne type massesvindelkampanjer gjennomføres. De er ofte lagt opp på en smart måte som dessverre mange biter på. Det er all grunn til å advare og tenke seg nøye om før de laster ned og installerer noe fra en lenke i for eksempel en SMS eller gir fra seg personlige opplysninger, sier seniorrådgiver i NorSIS, Vidar Sandland, i en pressemelding.

Det er spesielt de mellom 18 og 29 år som oppgir at de har gitt fra seg opplysninger - hele 19 prosent, ifølge undersøkelsen.

Telenor har nylig gått ut og advart mot et virus kalt Flutbot, som er et eksempel på en svindelvariant som ber deg laste ned et program via en lenke på telefonen. Programmet får i prinsippet tilgang til alt du har på mobiltelefonen, som kontaktlistene dine, bankkortinformasjon, koder og lignende.

Meldingen i SMSene kan være alt fra at en pakke er på vei til at du har fått en talemelding som må lastes ned via en app.

– Det er viktig å vite at det er ikke klikket på lenken som gir deg problemer. Det er når du tillater å installere programvare og overser advarslene du får opp om at dette kan være risikofylt, at du er i trøbbel, forklarer NorSIS cyberekspert. Skadevaren fungerer kun om du benytter en Android-telefon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.