Sherri Hutter (45) har hvilepuls på 64, men mye høyere når hun er på spinning hjemme i San Francisco. Det vet hun fordi hun alltid går med et armbånd fra Fitbit som kontinuerlig måler hjerteraten hennes.

– Det er en enkel måte å følge med på min egen helsetilstand, sier Hutter, som søndag sjekket ut utstillerne i messehallen på SXSW-konferansen i Austin i Texas.

Hvis fastlegen eller sykehuset vil tilby henne å logge pulsdata fra armbåndet, er hun interessert.

– Klart det, sier Hutter.

Fitbit-armbåndet og mobilen er alltid med på tur.
Fitbit-armbåndet og mobilen er alltid med på tur. (Foto: Marte Christensen)

Logger hjerteslagene på sykehuset

Ved Hollywood-stjernenes prestisjesykehus Cedars-Sinai i Los Angeles kan pasienter med en Apple Watch eller et Fitbit treningsarmbånd logge hjerteslagene sine rett inn i sykehusets database.

Denne måneden begynte Cedars-Sinai også å tilby pasienter som ønsket det å logge resultater fra Google Fit eller et privat Glucometer, som måler blodsukkerverdier.

Det fortalte teknologistrateg Ray Duncan og informatikkmedisiner Josh Pevnick fra Cedars-Sinai på et seminar under konferansen SXSW i Austin denne helgen.

Josh Pevnick og Ray Duncan fra Cedars-Sinai lar pasientene registrere pulsslagene sine i sykehusets database.
Josh Pevnick og Ray Duncan fra Cedars-Sinai lar pasientene registrere pulsslagene sine i sykehusets database. (Foto: Marte Christensen)

Duncan sier nye typer bærbart måleutstyr nærmest er i stand til å levere kontinuerlige EKG-resultater. Det kommer legene til å merke når pasienten ringer og sier:

– «Hey, klokken min sier jeg har atrieflimmer.» Da må doktoren finne ut hvordan han skal forholde seg til det, sier han.

Her er de bærbare måleenhetene som kan sende data rett inn i databasene til Cedars-Sinai-sykehuset i Los Angeles.
Her er de bærbare måleenhetene som kan sende data rett inn i databasene til Cedars-Sinai-sykehuset i Los Angeles. (Foto: Bjørn Eckblad)

Så langt rapporterer rundt 2800 pasienter helsedata til Los Angeles-sykehuset. 

Utfordringer for norsk helsevesen

Det store spørsmålet er hvordan helsevesenet skal svare når pasientene i stadig større grad kjøper kommersielle tester og måleverktøy for å sjekke egen helse. 

– Det kan skape unødig bekymring og økt oppfølging og utredning i både primær- og spesialisthelsetjenesten, mener sekretariatsleder Nina Bachke i Sekretariatet for Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

For i neste omgang vil mange pasienter oppsøke fastlegen sin for å få svar på hva målingene egentlig forteller om helsetilstanden deres.

Temaet ble tatt opp på forrige møte i Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten i Norge. 

Foreningen påpeker at testene vil føre til pågang hos fastleger og andre deler av helsetjenesten for tolkning, bekymringsavklaring, videre utredning og andre tiltak. 

– Noen av testene oppleves som nyttige og man kan se for seg at det er ønskelig med større bruk. Eksempler på slike kan være graviditetstest, egen oppfølging av kroniske tilstander og ved potensielt stigmatiserende tilstander personer ellers ikke ville testet seg for. På andre områder kan det finnes så mange ulike tester at det er vanskelig å være oppdatert på de enkelte testers fordeler, ulemper og helseverdi, forklarer Bachke.

Må lære mer

Duncan og Pevnick ved Cedars-Sinai innrømmer at testene og pulsdataregistreringen har både fordeler og ulemper. 

Men de anser det ikke som noe reelt alternativ å la være å forholde seg til at pasientene faktisk bruker disse mulighetene – og det i stadig større omfang.

– Men jeg tror tiden er kommet for å lære mer om dette, sier Pevnick.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01 Min
Publisert: