Det er fult kaos i app-verdenen. Det er det inntrykket som tegnes i en ny uttalelse fra de europeiske datatilsynsmyndighetene. Mange apper samler inn maksimalt med data, og det finnes nok å forsyne seg av. Mobilene har rik tilgang på opplysninger om deg, samt fra sensorer som gps, kamera og mikrofon.

Disse opplysningene er det ofte dårlig kontroll med, og særdeles mange aktører kan få tilgang. En gjennomsnittlig smarttelefonbruker har 37 apper installert, og hver av disse kan dele opplysninger med selskaper som selger reklame eller analysetjenester, samt at utvikler, app-eier og app-butikken kan ha en hånd på rattet.

Brudd på loven
Appene kan samle inn store mengder personopplysninger fra ditt fotoalbum eller om din posisjon, påpeker direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

- Dette skjer ofte uten et informert og frivillig samtykke fra brukerne, noe som innebærer et brudd på norsk og europeisk personvernlovgivning, sier han.

Uttalelsen fra tilsynene beskriver hvordan det store antallet apper og aktører involvert gjør det svært utfordrende å holde oversikten. Rundt 1600 nye apper lages hver dag, av mer eller mindre profesjonelle aktører. Svært mange typer aktører kan ha en rolle i behandlingen av opplysningene de henter inn.

- Selv om de fleste app-utviklerne har de beste hensikter, så kan det være en stor fare for at personopplysninger kan komme på avveie og bli misbrukt. Utviklerne må derfor være bevisste på å overholde den personvernlovgivningen vi har i Norge og i Europa for øvrig, sier Thon.

Råd
For å bøte på situasjonen prøver nå tilsynene å opplyse om hva slags forpliktelser appene er omfattet av. Datatilsynet mener særlig utviklere og bestillere av apper bør sette seg inn i dokumentet som nå er lagt ut.

De ønsker blant annet at folk får informasjon om hva slags opplysninger som blir samlet inn via appen, til hvilke formål, og hvem som står ansvarlig.

Les alle rådene her

Straff?
Et samlet kobbel europeiske datatilsyn har trolig mer gjennomslagskraft enn hver for seg, men hva skjer egentlig hvis noen bryter reglene?

- Hvis man ikke følger disse reglene så bryter man loven, sier Thon.

Men å følge opp slike brudd er en oppgave for hvert enkelt land, og mange av appene lages utenfor Europas grenser. Det er kompliserende, innrømmer Thon.

- Jeg tror ikke vi vil bruke mye tid på å gi tvangsgebyrer til amerikanske selskaper med et par apper. Det er ikke god ressursbruk. I år satser vi ikke på tilsyn, men på informasjon mot produsentene, så de kan lage gode apper, sier han.

Les også: Amerikanerne kan se hvert ord du skriver

<b>Disse appene koster deg 7000 kroner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.