Helt siden lanseringen av Apple iPad tidligere i år har man snakket om når konkurrentene skal komme, og om det er mulig å lage noe som fungerer like bra som iPad.

Ikke overraskende har det dukket opp flere produkter som ønsker å konkurrere med iPad under IFA-messen i Berlin denne uken. Og selv om ikke alle er like overraskende og ikke alle har det som skal til, viser engasjementet fra produsentene at dette er et område man ser et stort vekstpotensial innenfor. Her er tre av de mest interessante.

Samsung Galaxy Tab
Den mest omtalte surfetavlen før messen var Samsungs Galaxy Tab. Den har en skjerm på syv tommer diagonalt, og er dermed en del mindre enn iPad.

Tab er basert på Googles operativsystem Android, og er fullspekket med funksjonalitet som til og med overgår iPad. Blant annet har den port til minnekort og støtte for å vise flash-innhold på nettsider. Og ikke minst kan den brukes som mobiltelefon.

Vi fikk prøve Tab ved Samsungs stand, og den hadde en imponerende ytelse som helt klart kan måle seg med iPad ut fra de inntrykkene vi rakk å få.

Forskjellen i skjermstørrelse vil nok behage enkelte og irritere andre, men da er det godt å vite at det også finnes Android-tavler som er større enn iPad.

 

Toshiba Folio 100
Toshiba lanserte under sin innledende pressekonferanse surfetavlen Folio 100. Den har en skjerm på 10,1 tommer, bittelitt større enn iPad. Folio 100 er et samarbeid med Sharp, og i likhet med iPad vil den komme både i en utgave med kun wlan-tilkobling og en med mobilt bredbånd og wlan.

På Folio 100 finner du en HDMI-kontakt for direkte kobling til tv eller stereoanlegg, plass til minnekort, kamera og to ulike typer usb-kontakt. Den har i likhet med Samsung Galaxy Tab også støtte for Flash 10.1 så alt innhold på internett skal kunne vises.

I tillegg til alle applikasjonene (apps) som allerede finnes gjennom Android Market har Toshiba også lansert en egen tjeneste for nettbasert lagring av personlig innhold, Places, og en egen appsbutikk, Toshiba Marketplace. I øyeblikket er utvalget av apps for Android som er tilpasset den høye oppløsningen og store skjermen lite, men det vil antakelig begynne å endre seg allerede nå.

Toshiba Folio 100 regnes i øyeblikket som den aller største utfordreren - eller alternativet - til Apples iPad.

Les også: Toshiba går etter iPad-markedet

 

A-pad
A-pad fra tyske A-rival høres ut som et selskap som retter seg spesielt mot Apple. Men faktum er at de har sin fortid i produksjon av gps-enheter og selskapsnavnet spiller på det engelske ordet "arrival" (ankomst). Om valget av navnet A-pad er like tilfeldig vet bare de.

I likhet med de aller fleste andre tavlene som blir vist fram på IFA er også A-pad androidbasert. Den er også utrolig lik iPad i design, men A-rival understreker at det fortsatt bare er prototyper og at produksjonsmodellene kan se annerledes ut.

A-pad vil bli produsert i flere utgaver, en med åtte tommer skjerm og en med 10,1 tommer skjerm. Det vil også være en utgave som kun bruker wlan og en som har mobilt bredbånd og wlan.

Selskapet sier de kan selge toppmodellen for under 1.000 kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.