Onsdag meldte Apple at selskapet vil la kunder kjøpe Iphonedeler for å reparere egne telefoner, enten selv eller via reparatører.

Det betyr at Iphone-brukere med knust skjerm snart ikke trenger å gå til såkalt autoriserte Apple-reparatører for å få ny skjerm fra Apple. Det er de amerikanske kundene som først skal få tilbudet om reservedeler. Skjerm, batteri og kamera skal være reservedelene som lanseres først.

Det betyr en kursendring fra Apple, som tidligere har kjempet hardt mot reparatører som har tilbudt Iphone-reparasjoner med reservedeler som ikke er laget av Apple.

DN har tidligere omtalt hvordan Apple har gått hardt ut mot reparatører som Apple ikke selv har godkjent. Norge er blant landene der Apple har tatt såkalt uautoriserte reparatører til retten for å stoppe reparatørene.

Saken om den norske reparatøren Henrik Huseby gikk helt til Høyesterett, den øverste domstolen i det norske domstolsystemet. Der vant Apple. Retten konkluderte med at innkjøpene av Iphone-skjermer, trykket med Apples varemerke, brøt med Apples rettigheter etter varemerkeloven. Logoene hadde i forkant blitt fjernet med permanent tusj, og reparatøren Huseby mente at skjermene derfor ikke var ulovlige kopier.

Ifølge CNBC har Apple lenge drevet lobbyvirksomhet for at Apple-kunder ikke skal kunne reparere produktene utenfor autoriserte reparatører, begrunnet i sikkerhets- og kvalitetsspørsmål knyttet til reservedeler fra andre produsenter enn Apple. Dermed fremstår Apples nye lansering som en seier for amerikanske lobbyister som har jobbet for ulike regler som ville gjøre det lettere å kjøpe Apple-reservedeler, skriver CNBC.

- Selvreparasjon er ment for teknikere med kunnskapen og erfaringen til å reparere elektronisk utstyr, skriver Apple i meldingen onsdag.

- For den store majoriteten av kunder, vil den tryggeste måten å få en reparasjon på være å buke en profesjonell reparatør med autoriserte teknikere som bruker genuine Apple-deler, fortsetter selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.