Denne uken klirret det i glass med høy stett på hovedkontoret til Drofus i Rådhusgata i Oslo. Programvareselskapet er solgt til tyske Nemetschek for 220 millioner kroner.

Utviklingen av et planleggingsverktøy for byggebransjen er blitt godt mottatt i markedet. 

– Dette er et byggherreverktøy som også arkitekter, ingeniører og entreprenører benytter i stor utstrekning. Ingen andre har laget et tilsvarende program, sier Rolf Jerving.

Rett på konto

Bak selskapet står fem gründere som kan vente seg en hyggelig saldo på kontoen til sine investeringsselskaper når det skal fordeles 233 millioner kroner inkludert kontantbeholdningen.

– Det er alltid vemodig og vanskelig valg å skulle selge, både av hensyn til veksten, selskapet og om det er en god løsning for aksjonærene og de ansatte. Dette er likevel en beslutning alle er fornøyde med, og vi er mer motivert enn noen gang for å bygge noe stort, sier Jerving som fortsatt skal være toppsjef i selskapet. 

Gründeren mener Nemetschek, som er en av de to største programvareleverandørene for byggebransjen internasjonalt, er en strategisk riktig kjøper.

– Nå vil vi kunne vokse raskere og gå inn i Asia, sier Jerving.

Flesteparten av de 28 ansatte sitter i Oslo, men selskapet har opprettet et internasjonalt nettverk med avdelinger som driver salg og support i byer som San Francisco og Sydney.

– Vi vil fremdeles ha hovedkontor i Oslo og selskapet skal bestå i dagens form. Årsaken til at vi selger denne norske suksesshistorien til Nemetschek er at de lar datterselskapene vokse på egne premisser og beholder de ansatte i landene de kommer fra.

Den internasjonale veksten skjøt fart i 2012 da Jerving flyttet til New York.

Programvaren benyttes i flere av verdens største byggeprosjekter, blant annet i en flyplassutbygging på 750.000 kvadratmeter og en sykehusutbygging i Saudi-Arabia. 

– Programvaren brukes av alle de involverte i prosjektet. Her blir kjerneinformasjonen samlet, og vi er databasen som kobler alle partene i prosjektet sammen, sier han.

Sosionom

To av gründerne har bakgrunn som sosionomer og har jobbet i helse- og sosialsektoren, mens en tredje er sosialøkonom.

Det var nettopp sykehus som var utgangspunktet for programvaresuksessen. Gründerne bak Drofus har tidligere bygd opp selskapet Nosyko som i mange år har planlagt utbygginger av norske sykehus.  

I 2011 etablerte gründerne bak Nosyko også Drofus som et rent programvareselskap. Underveis har to utviklere kommet inn på eiersiden.

Nosyko har en omsetning på over 20 millioner kroner, men er nå passert av sitt nye søsterselskap Drofus som passerer 40 millioner i omsetning i år.

Et byggeprosjekt i Europa, USA og Australia blir organisert på vidt forskjellige måter.

– Systemet må være konfigurerbart for å passe de ulike arbeidsprosessene i ulike land.

Jerving mener vinnerformelen har vært åpne standarder som enkelt kan tilpasses de ulike fagområdene som er med.

– Det er åpenbart at byggebransjen er en konservativ bransje med endringsvegring, men Drofus hjelper alle parter å digitalisere arbeidsprosessene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.