Torsdag presenterte netthandelsgiganten Amazon tall for fjerde kvartal. Selskapet slo analytikernes estimater på flere punkter.

  • På forhånd var det, ifølge Bloomberg, ventet at selskapet ville ende med en inntjening per aksje på 3,77 dollar i fjerde kvartal. Amazon knuste imidlertid forventningene, og endte med inntjening per aksje på 27,75 dollar.
  • I samme periode i fjor var resultatet per aksje 14,09 dollar.
  • Driftsresultatet endte på 3,46 milliarder dollar, mot ventede 2,43 milliarder dollar.
  • Amazon omsatte for 137,4 milliarder dollar i fjerde kvartal. På forhånd var det ventet inntekter på 137,8 milliarder dollar, ifølge estimater fra Bloomberg.
  • Året før omsatte selskapet for 125,55 milliarder dollar.

Amazon-aksjen steg kraftig i etterhandelen på Wall Street etter at tallene ble sluppet. Rundt midnatt i norsk tid var aksjen opp 15 prosent.

I kvartalsrapporten opplyser Amazon at selskapet vil sette opp prisen på strømmetjenesten Amazon Prime. Den årlige prisen settes opp til 139 dollar, fra 119 dollar. Amazon har ikke økt prisen på Prime siden 2018.

Selskapet presenterte også for første gang inntekter fra sin raskt voksende reklamevirksomhet. Annonseinntektene vokste med 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor til 9,7 milliarder dollar.

Administrerende direktør Andy Jassy i Amazon.
Administrerende direktør Andy Jassy i Amazon. (Foto: Mike Blake/Reuters/File Photo)

I høst varslet selskapet selv inntekter mellom 130 milliarder og 140 milliarder dollar i fjerde kvartal. Da advarte også Amazon-sjef Andy Jassy om skuffende resultater i fjerde kvartal, mens han pekte på økte kostnader grunnet mangel på arbeidskraft, økte lønnskostnader, den globale forsyningskrisen og økte frakt- og shippingkostnader.

Amazon opplyser at de venter en omsetning mellom 112 og 117 milliarder dollar i første kvartal i 2022. Til sammenligning ligger analytikernes estimater på 120 milliarder dollar for første kvartal.

Fall for teknologiaksjer

Torsdag opplevde flere av de mest kjente og populære teknologiaksjene en kraftig nedgang på børs. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 3,7 prosent ved stengetid.

Amazon endte ned nær åtte prosent, men snudde altså i etterhandelen.

Meta, tidligere kjent som Facebook, fikk en tøff dag torsdag, etter at det onsdag etter stengetid på Wall Street la frem kvartalstall.

Aksjen falt mer enn 20 prosent fra start, og etter noen timers handel tiltok fallet. Ved børsstenging endte Meta-aksjen med en nedgang på 26 prosent. Det innebærer at 2050 milliarder kroner i aksjonærverdier er barbert bort.

Vill koronavekst

Netthandelsgiganten har vært en av koronapandemiens store vinner, ettersom behovet for hjemmelevering og underholdning skøyt i været.

Fra koronasmellen i mars 2020, steg Amazon-kursen med over 121 prosent til sin toppnotering i juli 2021.

Fra nyttår har kursen imidlertid falt over 17 prosent.

Amazon er et av verdens største selskaper målt i markedsverdi, som torsdag ligger på 1400 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 12.235 milliarder norske kroner.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos kunngjorde tidligere i fjor at han går av som administrerende direktør i Amazon. I juli tok Andy Jassy, tidligere sjef for Amazon Web Services, over som toppsjef.

2020 ga dem det største rikdomshoppet i historien
Til tross for alle verdens utfordringer i 2020: De 500 rikeste hadde det største formues-hoppet i historien til Bloombergs milliardærindeks. Jeff Bezos og Elon Musk er to gode eksempler.
01:14
Publisert:

Bezos har lenge tronet som verdens rikeste person, men ble i år tatt igjen av Tesla-grunnlegger Elon Musk, etter oppgang i Tesla-aksjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.