Svarte høyttalerbokser står tett i tett på bordet. Med kirurgisk presisjon monterer Seicean Valer Calin fra Romania små deler inni boksene før trekk og deksel settes på. Egentlig skulle produksjonslinjen vært robotisert for lengst, men menneskehender gjør ennå mye av jobben, og daglig ruller det ut nye produkter herfra.

Electrocompaniet har gjenoppstått. Nå under bedriftsnavnet EC Living.

– Jeg ønsker dem selvfølgelig alt godt. Så får vi se om de får det til, sier forrige ildsjel og hovedeier, Mikal Dreggevik, som mistet alt i fjorårets konkurs.

EC-living-høyttalere ruller fortsatt ut fra Tau, nå produsert av Westcontrol.
EC-living-høyttalere ruller fortsatt ut fra Tau, nå produsert av Westcontrol. (Foto: Tommy Ellingsen)

55 millioner i krav

Hi-Fi-produsenten Electrocompaniet levde lenge bra på å lage supereksklusive forsterkere for hi-fi-eliten, men knekte nakken da selskapet prøvde å lage en strømmehøyttaler-serie for folket.

Seicean Valer Calin fra Romania har vært 4 år i Norge, og setter sammen EC Living-høyttalere hos Westcontrol på Tau.
Seicean Valer Calin fra Romania har vært 4 år i Norge, og setter sammen EC Living-høyttalere hos Westcontrol på Tau. (Foto: Tommy Ellingsen)

En fersk rapport fra bostyrer Fredrik Bie viser at kravene til slutt tårnet seg opp til 55 millioner kroner etter at konkursen ble åpnet i juni 2018. Hovedkreditorene var DNB med 33 millioner og Innovasjon Norge med 10,5 millioner kroner i krav.

Til DN sier Bie at han ikke har funnet kritikkverdige forhold rundt konkursen.

Bostyrer legger blant annet vekt på at tidligere hovedaksjonær Dreggevik og andre aksjonærer bidro med ny egenkapital helt til det siste. I 2016 ble selskapet tilført 12,5 millioner kroner i egenkapital, og i september 2017 nye 9,1 millioner kroner. Også rett før konkursåpning forsøkte man å få inn nye investorer, men prosessen ble forpurret av forsinket programvareutvikling, som både ga lavere inntekter og høyere kostnader enn budsjettert.

Putter inn mer

Innmaten i Electrocompaniet ble solgt av boet for 11 millioner kroner til de tidligere medaksjonærene Roy Gausaker og Rasmus Nordbø. Deres investeringsselskaper eier begge rundt 49 prosent av EC Living nå.

– Vi håper å få det opp som et selskap vi kan tjene penger på, sier Gausaker.

Vestfoldingen har tjent seg rik på å bygge opp flere it-selskaper tidligere. Han betegner seg ikke som noen hi-fi-idealist, heller som en finansiell investor. Han var blant dem som skjøt inn flere millioner kroner i selskapet før konkursen.

– Vi fikk fremlagt noen budsjetter som så veldig bra ut, humrer han.

Etter å ha kjøpt ut innmaten for 11 millioner, har de nye eierne ifølge Gausaker skutt inn seks-syv millioner kroner i ny egenkapital. Overskudd det første driftsåret blir det ikke.

– Det er mye kostnader i dette her, sier Gausaker.

Produksjonen av høyttalerne og forsterkerne er flyttet over til Westcontrol, en elektronikkbedrift Nordbø kontrollerer.

Ettersom banken hadde pant i det meste av verdi i gamle Electrocompaniet, er det lite igjen til de tidligere ansatte. 26 ansatte har krevd til sammen 3,3 millioner kroner i lønn og feriepenger. Prosessen med å få pengene igjen fra statens lønnsgarantiordning er så langtrukken at bobehandlingen ennå ikke er ferdigstilt.

Fortsatt produseres også de tradisjonelle supereksklusive, håndlagede Electrocompaniet-forsterkerne. Valdas Ladauskas fra Litauen har vært ti år i Norge og gjør samme jobben som før fjorårets konkurs.
Fortsatt produseres også de tradisjonelle supereksklusive, håndlagede Electrocompaniet-forsterkerne. Valdas Ladauskas fra Litauen har vært ti år i Norge og gjør samme jobben som før fjorårets konkurs. (Foto: Tommy Ellingsen)

Flere konkurser

Electrocompaniet humper uansett videre. Dette er historien om en norsk merkevare som har overlevd det meste. På 1970-tallet loddet Per Abrahamsen i Oslo for første gang sammen en forsterker basert på ideer fra en finsk professor.

Etter hvert begeistret Electrocompaniet alle fra Michael Jackson til hi-fi-puritanerne med supereksklusivt, håndlaget lydutstyr. Alt gikk riktig bra, bortsett fra økonomien, og i 2004 gikk selskapet konkurs. Dreggevik kjøpte restene.

Å begjære noen konkurs kan koste deg 50.000
Konkursadvokat Knut Ro forklarer hva som skjer når noen går konkurs.
03:20
Publisert:

Frem til 2014 drev han med 15–20 millioner kroner i årlig omsetning og moderate overskudd, men de siste årene økte ambisjonene. Streaminghøyttalerserien EC Living skulle konkurrere med blant annet Sonos i massemarkedet. Robotisering skulle få kostnadene ned. Det gikk aldri som tenkt.

– Det er fortsatt utvikling på modellen. Det er egentlig ny modell vi kommer ut med nå, sier Gausaker.

På sikt er det fortsatt meningen å robotisere produksjonen når designet har satt seg.

Hva gjør du når sjefen alltid vil på fylla?

«Mandagsmøtet» er DNs podkast om deg og jobben. Hør flere episoder her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette sa Jorodd Asphjell om barbesøket med Giske
04:19
Publisert: