Seriegründer Elon Musk er mest kjent for Tesla, men er også involvert i en rekke andre nyskapende selskaper som romfartsselskapet SpaceX, Hyperloop som driver med transport under bakken og boreteknologiselskapet Boring Company.

I 2016 var han også en av gründerne bak Neuralink, et selskap som utvikler teknologi for å koble hjerner til maskiner, såkalt «brain-machine interface».

Slik ser Neuralinks hjerneimplantat ut.
Slik ser Neuralinks hjerneimplantat ut. (Foto: Neuralink)

Neuralink har jobbet i det stille frem til nå. Under en presentasjon tirsdag kveld viste Musk frem selskapets forskning. Målet er å gi bevegelseshemmede mennesker muligheten til å bruke elektronikk og maskiner ved hjelp av tanker.

Det største fremskrittet til selskapet er at de har utviklet nye ledere som settes inn i hjernen. Tidligere har disse implantatene vært harde og stive og det har vært risiko for at de kan skade hjernen. Neuralinks tråder er mindre, bøyelige og kan transportere langt mer data enn eksisterende teknologi.

På lengre sikt håper selskapet å bruke laser til å gå gjennom kraniet, fremfor å bore hull.

Neuralinks hjerneimplantat har en utvendig og en innvendig del. De innvendige delene skal være langt tryggere for brukeren enn dagens løsninger.
Neuralinks hjerneimplantat har en utvendig og en innvendig del. De innvendige delene skal være langt tryggere for brukeren enn dagens løsninger. (Foto: Neuralink)

Så langt har Neuralink klart å få en ape til å styre en datamaskin med løsningen, og håper å ha et fungerende implantat på plass i en menneskelig pasient i løpet av året.

Musk avviser imidlertid at dette bare er teknologihype.

– Vi velger å vise disse fremskrittene nå fordi vi trenger å rekruttere flinke folk. Vi håper med dette å fremstå som attraktive for arbeidssøkere, sier Musk ifølge Verge.com.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjører lastebil med verdens mest avanserte armprotese
Magnus Niska måtte amputere armen i 2003. I 2013 fikk han en avansert protese som kommuniserer med hjernen hans. Nå kjører han lastebil ved hjelp av en teknologi som gjerne forbindes med Robocop, Darth Vader eller andre science fiction-karakterer.
02:21
Publisert: