Du legger ikke merke til dem ved første øyekast, da deres Instagram-kontoer ligner på andre influenseres. De sosialiserer og reklamerer for ulike merkevarer. En av dem er 19 år, halvt brasiliansk, halvt spansk og bor i Los Angeles. Hun har 1,5 millioner følgere på Instagram, jobber som modell og har utgitt låter på Spotify.
Hun får oppdrag fra blant andre Prada og Chanel, og deltar på eksklusive events sammen med andre internettprofiler. Hun heter Lil Miquela, og er en influenser som mange andre – med unntak av at hun er en virtuell avatar laget med 3D-animert programvare, som kun eksisterer online.
Selskapet Brud, som står bak Lil Miquela, er ifølge Techcrunch i ferd med å hente mellom 20 og 30 millioner dollar i en ny emisjon – og verdsettes med det til minst 125 millioner dollar.
Men hvem er egentlig disse robotene, og er vi på vei inn i et maktskifte?
Ligner oss mennesker
I takt med teknologien utvikles også robotinfluenserne gjennom såkalt CGI – dataanimerte bilder. De ser skremmende like ut som oss mennesker, men de har ikke fysiske former, selv om man skulle tro det når man skroller gjennom bildene på Instagram. De har derimot en personlighet som brukere kan relatere seg til. De lykkes med å identifisere seg med følgere på en personlig måte, enten ved å involvere seg i politikk, eller andre samfunnsrelaterte saker.
Virtuelle modeller legger vanligvis ut bilder, og ikke videoer, ettersom det er enklere å lage. Det er faktisk ikke bilder, men rendering, en prosess som konverterer en datamodell til et bilde. Som i et dataspill, er det en virtuell omgivelse modellen befinner seg i. Ansiktsuttrykk blir laget ved hjelp av en spesialprogramvare, og det er summen av dette som lager menneskelignende uttrykk.
Virtuell påvirkningskraft
Den yngste generasjonen, samt noen fra generasjon før, tyr til venner, familie, nettverk og sosiale medier for anbefalinger og innflytelse. De biter ikke på annonser og tradisjonell markedsføring slik eldre generasjoner er vant med. På sosiale medier følger de influensere, og en anbefaling fra disse kan være like sterk som å lytte til en god venn.
For bedrifter som bruker influensermarkedsføring er kvaliteten på innhold ansett som en av de viktigste faktorene når bedriftene skal promotere sine produkter. Samtidig er det viktig at influensere som promoterer merkevarer kjenner seg igjen i bedriftens identitet og visjon.
Fordelen med virtuelle influensere er at de kan designes til å støtte hvilken som helst sak, reise hvor som helst i verden, når som helst, uten at de faktisk reiser. De kan også kle seg i designerklær etter ønske, uten å ha noen utgifter.
Dette er umulig å gjennomføre i den fysiske verdenen, men det er nettopp disse tingene som gjør at den virtuelle influenseren ved hjelp av sin påvirkningskraft bygger base og får flere følgere. Den ønskede livsstilen, utseende og personligheten kan lages og endres når som helst ved hjelp av moderne teknologi. Alt kan automatiseres, inkludert å svare på kommentarer på Instagram.
Er vi på vei inn i et maktskifte?
Store merkevarer kan faktisk lage egne digitale influensere for å markedsføre produkter de ønsker å promotere. Det er fullt mulig å lage flere personligheter som treffer ulike brukergrupper. Alternativet er å bruke eksisterende virtuelle influensere, noe som kan være en mer effektiv måte å styre markedsføringen for å treffe målgruppen, og som antagelig koster mindre.
Selv om det finnes flere fordeler ved å ta i bruk virtuelle influensere, finnes det også ulemper. Til tross for at godt innhold kan treffe ønsket målgruppe, er brukerne samtidig opptatt av tillit og autentisitet. Det er vanskelig for virtuelle influensere når det gjelder konkrete produktanbefalinger eller erfaringer, og vil være mer troverdig med bruk av menneskelige influensere.
Lil Miquela vil inntil videre ikke kunne dele sin erfaring om hvor komfortabelt klærne sitter på kroppen, eller om leppestiften hun promoterer, varer hele kvelden. Virtuelle influensere er kanskje kommet for å bli, men vi er nok et lite stykke unna et maktskifte der AI-programmerere og ingeniører tar over for fullt som menneskene bak influenserne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.