– Hvis vi ønsker å lykkes med internettjenester i Norge, bør vi ha et investormiljø med kunnskap om internettjenester. Dette utgjør et kunnskapshull i Norge, og det er et problem, sier daglig leder Svein Willassen i Confrere.

Selskapet, som ble opprettet i fjor og tilbyr videokonferanseverktøy, har nettopp fullført sin andre investeringsrunde. Ifølge Willassen og Ida Aalen, medgründer og produktsjef, har interessen vært overveldende – i hovedsak fra utenlandske investorer. De to gründerne erfarte fort at de måtte se til utlandet for å finne forståelsen og kompetansen de var ute etter.

– Investorer har kunnskap om det de har erfaring med. Vår videotjeneste skiller seg fra de andre aktørene i «Video Valley». Det er ikke et fysisk produkt, men en ren programvareløsning levert over internett. Jeg opplever at det er lite forståelse for denne typen tjenester i Norge, sier Willassen.

«Manglende domenekunnskap»

– Vi kunne velge og vrake blant de beste, men da måtte vi ut av landet. Valget falt til slutt på det tyske ventureselskapet Point Nine. De skyter inn 900.000 euro, og så har vi flere mindre investorer som gjør at totalen ender på cirka 12 millioner norske kroner, sier Willassen.

Confrere har inngått noen avtaler med individuelle investorer i Norge, men de fleste holder til utenfor landet.

– Det handler om kompetansen og nettverket vi trenger når vi skal ta selskapet internasjonalt. Vi opplevde at spørsmålene investorene i utlandet stilte, viste at de forstår businessen, mens det i dialog med norske selskaper var et tilsnitt av opplæring, sier Willassen.

Han og Aalen mener mye av problemet er at det norske miljøet mangler grunnleggende erfaring med og kunnskap om såkalt Saas, eller «software as a service», som er internettbasert programvare som tilgjengeliggjøres via lisens eller abonnement.

– Det er en helt annen måte å tenke rundt salg av et produkt når det er basert på abonnentløsninger. Vi opplevde at de riktige spørsmålene kom først i samtale med utenlandske investorer. Da kunne vi snakke sammen på et helt annet nivå. Det handler ikke om at folk ikke er dyktige, men det er en manglende domenekunnskap, sier Aalen.

Etterlyser spesialisering

Willassen sier kompetansemangelen gjelder aspekter som hvordan man priser produktet, hvordan man tar produktet til markedet og hvordan ulike salgsmodeller fungerer.

– Vi har vært i kontakt med mange norske aktører. Det finnes ingen investorer i Norge som er spesialisert på denne typen produkt. Men så er kanskje spørsmålet om Norge er stort nok til at man skal kunne ha spesialiserte investorer, sier Willassen.

Confrere er klare for å vokse, og satser på å være ti ansatte i løpet av halvannet år. Fra venstre: Dag-Inge Aas, medgründer og teknologisjef, Ida Aalen, medgründer og produktsjef, Svein Willassen, gründer og daglig leder og Ingvild Indrebø, seniorutvikler.
Confrere er klare for å vokse, og satser på å være ti ansatte i løpet av halvannet år. Fra venstre: Dag-Inge Aas, medgründer og teknologisjef, Ida Aalen, medgründer og produktsjef, Svein Willassen, gründer og daglig leder og Ingvild Indrebø, seniorutvikler. (Foto: Javad Parsa)

Seriegründer Are Traasdahl startet nylig opp investorselskapet Spring Capital Polaris i Norge, som skal jobbe utelukkende med Saas-selskaper. Traasdahl har tidligere startet opp Tapad, som han solgte til Telenor for 2,7 milliarder i 2016.

– Ved å spesialisere oss kan vi bli gode på det, og jeg har tro på den modellen. I USA ser vi typisk at investormiljøene er adskillig mer spisset enn det vi typisk ser i Norge. Det er over 4000 venture capital-selskaper der, og det er vanskelig å være god på alt, så det vokser ofte frem investorer som spesialiserer seg kun på Saas, sier Traasdahl, som selv jobber fra USA.

Administrerende direktør i Norsk Venturekapitalforening, Rikke Eckhoff Høvding, tror ikke problemet er mangelen på spesialisering, men heller antallet investorer.

Administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening tror mange selskaper må se til utlandet fordi det er for få ventureselskaper i Norge.
Administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening tror mange selskaper må se til utlandet fordi det er for få ventureselskaper i Norge. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi opplever at det finnes venturefond som kan veldig mye om Saas og har investert mye i det. Utfordringen er at det er altfor få venturefond. Det er ikke så mange dører å banke på, og dermed vil mange måtte gå til utlandet, sier Høvding.

«For få satsinger på tidligkapital»

Erik Hagen er ledende partner i Viking Venture, et investeringsfond som utelukkende jobber med Saas-selskaper som konsentrerer seg om bedriftsmarkedet. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelser av manglende Saas-kompetanse.

– Det finnes veldig tung kompetanse på B2B og Saas i Norge, men vi fokuserer primært på mer modne selskaper som omsetter for 25 millioner i året eller mer, sier Hagen.

Han tror det kan være noe mindre kompetanse på Saas blant kapital i tidligfase, men i likhet med Høvding tror han hovedproblemet er at Norge har et lavt antall investorer.

Ledende partner Erik Hagen i Viking Venture i Trondheim tror få aktører i tidligfasekapital er et større problem enn manglende kompetanse på internettjenester.
Ledende partner Erik Hagen i Viking Venture i Trondheim tror få aktører i tidligfasekapital er et større problem enn manglende kompetanse på internettjenester. (Foto: Næss, Øyvind Nordahl)

– Jeg tror det handler mest om at det er generelt for få satsinger på tidligkapital i Norge. Det er et problem at venture i Norge generelt er for svakt, og det har det vært i lang tid. Vi har mange spennende selskaper i Norge som jobber med programvare mot bedriftsmarkedet, men på investorsiden er det få som fokuserer på det segmentet, sier Hagen.

Tror på potensial i video

– Mange tenker at den store verdien i videokonferanse ble kjøpt opp da Tandberg ble kjøpt av Cisco, men det tror jeg er feil. Vi tror tiden er inne for spesialiserte tjenester. Ved å fokusere på yrkesgrupper som leger, som typisk har behov for én-til-én-samtaler med klienter, tror jeg vi har funnet en nisje med enormt potensial, sier Willassen.

«Video Valley» er det uformelle navnet på miljøet der en rekke selskaper innen videoteknologi vokste frem i kjølvannet av Tandberg-salget. DN har tidligere skrevet om flere av disse selskapene, hvorav mange gjør suksess. Ett av disse er Pexip, som omsatte for 143 millioner i 2017. De har i hovedsak norske investorer, og har ikke opplevd vanskeligheter med å få tilgang på kapital.

– De beste casene med gode team har en tendens til å klare å hente kapital. Utenlandske investorer kan gi lokale nettverk og kunnskap om markeder vi ikke er like tett på. Vår erfaring med kapital fra utlandet har vært positiv, sier styreleder Kjell Skappel i Pexip.

Merk: Ida Aalen er fast lørdagsspaltist hos DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen: Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert: