For nøyaktig ti år siden stilte dagsavisen til den katolske kirken, L'Osservatore Romano, spørsmålet om hva som har betydd mest for likestillingen mellom kjønnene – p-pillen, fri abort eller vaskemaskinen?

Ingen ble overrasket da paven utfordret betydningen av de to førstnevnte. Jeg har stor respekt for alle lovendringer som har ført til et mer likestilt samfunn, særlig de som kvinner før meg har måttet kjempe hardt for å få på plass. Som en praktisk anlagt kvinne fra nord ser jeg imidlertid ingen grunn til å rangere hva som har vært viktigst for likestillingen: Noen ganger er det tiden som har vært viktigst i frigjøringen, andre ganger har det vært kroppen.

Når det er sagt må jeg innrømme at jeg likte sammenligningen med vaskemaskinen. Den kunne selvsagt brukes også av menn, men de praktiske gevinstene var større for kvinnene. Sammenligningen fikk meg til å tenke på alle de digitale hjelpemidlene som de siste ti årene har bidratt til likestilling. Det er fremskritt som kommer begge kjønn til gode, men som jeg vil hevde styrker likestillingen fordi de i særlig grad er til hjelp for kvinner med ansvar for barn og bolig.

I tilfeldig rekkefølge mener jeg at følgende bidrar til å spare tid, redusere stress, øke tryggheten og/eller forbedre livet til kvinner mer enn menn. Disse hviler på forutsetningen om at kvinner er minst marginalt mer involvert i hver av de underliggende aktivitetene enn menn er.

  1. Kolonial.no og andre tjenester for hjemkjøring av matvarer. Dette er tjenester som i et likestillingsperspektiv er nære slektninger av vaskemaskinen; å kjøpe mat på nett og få den levert hjem gjør at du sparer tid og energi som kan brukes på andre aktiviteter.
  2. Vipps. Bursdagsgaver, andres utlegg for barna, spleiselag for venners gaver. Vipps er for lengst blitt en selvsagt og forenklende del av livene våre, og da særlig for oss kvinner. Tall fra DNB viser at kvinner bruker Vipps mer enn menn.
  3. Familiekalenderen. Kanskje ikke den aller største frigjøreren, men delt kalender i heimen er stressreduserende og gjør det enkelt for kvinner som organiserer hverdagen å delegere og dele ansvar.
  4. Helsenorge.no og andre helseapper. Det blir enklere for kvinner å håndtere barn og foreldres helse ved hjelp av helsenorge.no, Helserespons, Pasientsky og lignende apper. Her kan legetimer bestilles, resultater fra blodprøver leses og resepter håndteres.
  5. Effektive og presise dataverktøy, særlig innen økonomistyring. Det er et faktum at kvinner er høyt representert i stabsstillinger hos arbeidsgiver, inkludert økonomiavdelingen. Automatisering og sågar kunstig intelligens har gjort fakturamottak, reiseregning, bilagsføring, fakturering og rapportering til prosesser som mer eller mindre går av seg selv. Det har gitt kvinner mindre kjedelig rutinearbeid, mindre stressende kontrollarbeid og større muligheter til å ha en mer meningsfylt arbeidsdag.
  6. Skype og andre møteverktøy. Videokonferanser via for eksempel Skype, Hangouts, Teams og Appear.in har gjort det enklere å være foreldre og samtidig ha de stillingene som før krevde lengre reiser for å møte kolleger og kunder. Jeg vil påstå at disse verktøyene har gjort faktisk og relativt mer for kvinners karrieremuligheter enn for menns.
  7. Tinder og lignende datingtjenester. Statistikken er nådeløs: Omtrent halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse. Men samlivsbrudd fjerner på ingen måte behovet for nærhet i hverken langvarig eller uforpliktende form. Datingtjenestene gjør at behovene (sannsynligvis) kan dekkes med høyere kvalitet, effektivitet og sikkerhet sammenlignet med å gå på byen, og såkalte Tinder-svindlere er nok minst like ofte forekommende på analoge arenaer for sjekking. Kanskje like viktig for likestillingen er at disse tjenestene gjør kvinner mer frigjorte.
  8. Uber. Med Uber kan kvinner føle seg tryggere når de reiser hjem fra bar- eller restaurantbesøk, for eksempel ved å selv velge kvinnelig sjåfør.

I årene som kommer vil flere digitale hjelpemidler fortjene en plass på listen. Et eksempel er bildelingstjenester, fordi kvinner oftere enn menn er mer opptatt av bilens praktiske nytte enn statusen ved å eie den.

Ha en riktig god 8. mars og digitalt muliggjort likestilling i årene som kommer!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert: