– Mention er et lytteverktøy. Vi sørger for at selskaper kan lytte til og se på alt som blir sagt om deres virksomhet i sosiale medier og på internett, sier administrerende direktør Matthieu Vaxelaire i Mention.

Avtalen mellom Mynewsdesk og det franske teknologiselskapet ble signert på kontoret til advokatfirmaet Jeantet i sentrum av Paris fredag formiddag.

Det skjedde etter flere intense dager med forberedelser, etter at DN-eier NHST Media Group i et styremøte onsdag vedtok det som blir Mynewsdesks tredje – og hittil største oppkjøp.

Med transaksjonen skal teknologiselskapet, som er NHSTs største vekstmotor, i større grad kunne vokse globalt. Selskapets hovedvirksomhet har vært å tilby bedrifter pr-tjenester, pressemeldingssystemer og medieovervåkning.

Gjennom oppkjøpet av Mention skal selskapet kunne tilby realtidsovervåkning av sosiale medier og internett til sine kunder.

– Dersom du er Coca-Cola, og navnet ditt blir nevnt på et eller annet sosialt medium eller internett, kan vi umiddelbart varsle Coca-Cola og gi dem ytterligere informasjon – for eksempel om omtalen er positiv eller negativ, om det kommer fra en influencer, geografien og andre datapunkter, sier Vaxelaire.

Han legger til at 40 prosent av selskapets omsetning kommer fra USA. Mention har et kontor i Paris og et i New York. I tillegg har selskapet kunder i over 120 land.

Vil ikke ut med pris

Partene ønsker ikke å gå ut med prisen det norske mediekonsernet betaler for Mention, som har vært eid av de ansatte og engelinvestorer.

Det franske selskapet estimeres til å omsette for 5,2 millioner euro i 2018, noe som tilsvarer rundt 50 millioner kroner etter dagens kurs. Prisen på selskaper med samme vekstrate som Mention er typisk rundt tre til fem ganger omsetning. DN erfarer at transaksjonen har en verdi i overkant 150 millioner kroner.

Vaxelaire fortsetter som ansatt i Mynewsdesk, og blir direktør med ansvar for videre innovasjon og vekst.

Mynewsdesk omsatte i 2017 for drøyt 231,6 millioner kroner, en vekst på 20 prosent sammenlignet med 2016. Resultat endte på 14,6 millioner kroner.

Selskapet har vært vekstvinner i NHST de siste årene og har sørget for å ta inn noe av omsetningsfallet som har skjedd på avissiden.

– Ved dette oppkjøpet legger vi til sterk kompetanse, innovasjon, sterk teknologi og får et globalt fotavtrykk i vår kundebase, sier styreleder Andreas Emblem i Mynewsdesk.

Administrerende direktør Mattias Malmström legger til at selskapet nå ruster seg for en global satsing.

– Mynewsdesk har gått bra i Norden og i visse deler av Europa, men selskapet har ikke fått en global rekkevidde enda. Det skal dette oppkjøpet bidra til, sier han.

Stoppet opp

I andre kvartal i 2018 sakket veksten til Mynewsdesk. Omsetningen var på 54 millioner kroner, et fall på fire prosent sammenlignet med året før. Det ga et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 0,3 millioner kroner, mot 3,5 millioner året før.

Emblem understreker at oppkjøpet ikke har noe med utviklingen i andre kvartal å gjøre, men at NHST det siste halvannet året har sett etter nye vekstmuligheter for Mynewsdesk.

Emblem påpeker at Mynewsdesk hittil har vokst organisk gjennom innovasjon, men at større teknologiselskaper ofte driver innovasjonen også ved å kjøpe ny teknologi.

– Man er tjent med å se utenfor sine egne vegger. Det var det som eksplisitt satte i gang denne prosessen. For å vokse globalt, må vi både ha om bord ny teknologi og kjøpe kundebaser utenfor Skandinavia. Det gjør vi nå, sier Emblem.

Han sier at Mention henter sin informasjon fra åpne profiler på sosiale medier og på internett.

Malmström sier at oppkjøpet både skal styrke selskapets teknologi og skape større vekst globalt, noe som igjen kan sikre bedre resultater. Han understreker at han ser vekstpotensial for Mynewsdesk både i Norge, Sverige og Danmark, men at dette oppkjøpet kan løfte teknologien og tilbudet både i Norden og globalt til et nytt nivå.

– Vi løfter teknologien og produktet vårt til neste nivå. I tillegg gir det gode synergier mellom Mynewsdesk og Mention. Mer detaljert kommer vi til å få inn en ny kundebase vi kan jobbe med å foredle videre. Og vi skal vokse rent finansielt, sier Malmström.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Rett og slett verdens beste støyreduserende hodetelefon akkurat nå
Forgjengeren var en klar favoritt, men denne er helt rå.
04:09
Publisert: