Det norske teknologiselskapet Remarkable er bokstavelig talt bemerkelsesverdig med sin satsing på å erobre verden med et elektronisk forbrukerprodukt. Det er en «øvelse» norske bedrifter ikke er kjent for å lykkes med.
– Så langt har vi solgt for nesten 400 millioner kroner. Antallet ansatte har gått fra fem til 70 i løpet av to år. Siden 2017 har vi til sammen solgt 100.000 enheter av brettet, sier Magnus Haug Wanberg (34), gründer og daglig leder i Remarkable.
Fremgangen har gjort selskapet til en av finalistene i DNs «Årets gründere», en kartlegging og kåring av Norges fremste nyskapende gründerselskaper.
Her får du oversikten over gründer-Norge
Er du nysgjerrig på hva norske gründere skaper, hvilke bedrifter som vokser frem i ditt område eller din næring? Hvem som tjener penger, henter inn kapital og hvem hovedinvestorene er? Her får du oversikten.
Se alle selskapene i "Årets gründere"«Digitalt papir»
Nettbrettet selskapet har utviklet skal erstatte notisblokken. Gründeren selv beskriver produktet med to ord.
– Digitalt papir.
Det er et digitalt lese- og skrivebrett man kan notere og tegne på som produseres i Kina.
– Halvparten av dem som kjøper produktet er kunnskapsarbeidere som advokater, ingeniører og lærere. De har papirvaner og notatbøker i fleng. Det finnes ingen tilsvarende produkter. Vi brukte fire år på å utvikle teknologien, sier Wanberg.
Selskapets ledelse jobber nå for å hente inn mer penger.
– Vi planlegger å hente inn 100 millioner kroner, og er i dialog med amerikanske ventureselskaper samt norske investorer. Konkrete tilbud ligger allerede på bordet, sier Wanberg.
Remarkable har tidligere fått inn 75 millioner kroner, hvorav 50 millioner fra investeringsselskapet Investisol som er eid av Rivelsrud-familien og som i dag har en eierandel på 17,3 prosent. Gründeren og hans familie er største aksjonær med 49,7 prosent, mens de ansatte kontroller 12,2 prosent av selskapet.
– Så nå er du beredt på å selge deg ned?
– Ja, det er en naturlig del av å vokse.
– Men Remarkable tjener ikke penger?
– Det er ikke målet nå. Først må vi konsentrere oss om å få opp salget. Deretter kommer lønnsomheten, sier Wanberg.
Brettet skal nå inn i fysiske butikker.
– Hittil har vi kun solgt produktet på egen hjemmeside og Amazon. Viktigst for oss er å komme ut i fysisk butikk, hvor kundene kan føle og teste produktet før de kjøper det, sier Wanberg.
Den jobben har han gitt til Jannicke Sletten som kom fra Boston Consulting Group.
– Når folk prøver brettet får de en wow-opplevelse. Akkurat som jeg fikk, sier Sletten.
«Helt maniske»
Selskapet har også hyret inn Jonathan Harris som strategisk rådgiver. Han var kommersiell direktør i actionkamera-produsenten GoPro i USA.
– Harris var med å ta GoPro fra 19 millioner dollar i omsetning til 1,6 milliarder dollar. Han skal være med oss på vår spennende reise, sier Wanberg.
Kommunikasjonssjef Henrik Gustav Faller legger til at målet er å gjøre det samme som GoPro.
– Kategorien vår har potensial på ti milliarder dollar årlig. Her skal vi bli den ledende aktøren, sier Faller.
De siste 20 årene har norske selskaper satset på teknologiske forbrukerprodukter med mobiltelefonen Magcom, mp3-spilleren Mica og trådløse øreplugger uten å lykkes.
– Hvorfor skal dere klare det?
– Fordi vi er annerledes, og er helt maniske på å lykkes. Da vi utviklet produktet jobbet vi i en inkubator. Mens de andre gründerne kunne slappe av med litt bordtennis og fester, var vi kjempenerder og bare jobbet, fordi vi har hatt lyst til å få dette produktet ut i verden, sier Wanberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.