Pulserende lys i merkelige mønstre skyter ut av det ene øyet til robothodet – og alt fanges opp av det andre øyet – så armene på roboten kan plukke opp en og en mutter av esken foran seg, med millimeterpresisjon. Faktisk kan roboten se detaljer ned til 0,1 millimeter.

– Hvis du ser dårlig, er det ikke så mye du får gjort, sier Thomas Embla Bonnerud.

Inntil nylig var han strategi- og IR-direktør i suksesselskapet Nordic Semiconductors, og var med på å bygge det opp gjennom 17 år, fra under 100 til over 600 ansatte. Men så lot han seg friste av en usikker gründertilværelse i Zivid, et selskap som etter eget utsagn utvikler verdens mest avanserte 3D-syn for roboter.

– Det er gøy å jobbe i et mindre team, og det sa klikk da jeg så kameraet. Jeg tenkte at får jeg vært med på dette, så sier jeg ja, sier Bonnerud.

Selskapet sikter seg inn mellom rådyre 3D-skannere som brukes av bil- og flyindustrien, og de enkle sensorene som brukes til spillmaskiner, men som ifølge Zivid ofte ikke er bra nok til industribruk.

Sa opp ruset på interesse

Selskapet begynte som et prosjekt på Sintef i 2001, som forskning på såkalt strukturert lys, en teknikk der lys kodes for kunne lese av former i tre dimensjoner. Etter ti års forskning fikk to forskere penger til å utvikle en prototyp og undersøke muligheten for å starte et selskap. De siste pengene gikk til billetter til en messe i Stuttgart i november 2014. Det ble avgjørende.

– På messen tok interessen helt av. Vi skjønte at vi var langt foran det som var på markedet og fløy hjem til Sintef og sa vi ville si opp, sier Henrik Schumann-Olsen, gründer og teknologi- og markedsdirektør.

De fikk Sintef med på laget og siden har prototyper blitt til faktiske produkter, der de første har vært ute på jobb hos kunder i et år.

Zivids kamera er montert på roboten fra ABB i bakgrunnen, og gjør den i stand til å plukke deler med stor presisjon. Kameraet fikk Thomas Embla Bonnerud (fra venstre) til å hoppe av fra Nordic Semiconductor, Arild Ulfeng til å hoppe fra Cisco og gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim til å hoppe av fra Sintef.
Zivids kamera er montert på roboten fra ABB i bakgrunnen, og gjør den i stand til å plukke deler med stor presisjon. Kameraet fikk Thomas Embla Bonnerud (fra venstre) til å hoppe av fra Nordic Semiconductor, Arild Ulfeng til å hoppe fra Cisco og gründerne Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim til å hoppe av fra Sintef. (Foto: Javad Parsa)

Marginer i nettbutikk?

Mens blinde roboter er avhengige av at alt leveres nøyaktig der det er ventet, kan roboter som ser tilpasse seg, og det åpner for mye mer bruk av roboter.

Nylig fikk giganten DHL installert sin første helautomatiske robot for plukking av varer fra et lager i Nederland. Roboten var laget av Robomotive, men øynene kom fra Zivid. Robomotive-sjef Michael Vermeer skryter i en pressemelding av at roboten klarer mange varierte oppgaver og er svært rask.

– Det krevde utrolig nøyaktig 3D-maskinsyn, som Zivid One gir den, sier han.

Zivid-gründerne mener de kan gjøre bedrifter som Komplett.no og Kolonial.no mye mer effektive.

– Det høres veldig spennende ut, sier Kolonial.no-gründer Karl Alveng Munthe-Kaas.

Han sier Kolonial ikke bruker roboter til vareplukking nå. Hans inntrykk er at det ennå er en del praktiske utfordringer som må løses, men sier han er sikker på at det blir løst på sikt.

– Men det er ikke dette du har basert businessplanen til Kolonial.no på?

– Nei, men på generelt grunnlag regner vi med teknologiske fremskritt, sier han.

Men kan kameraene se brune flekker på bananene? Zivid-gründerne sier de har jobbet med kvalitetskontroll og mener de skal klare dette.

Mange robotselgere

Hos Komplett.no har de i dag robotlager som henter frem kasser med varene som skal sendes ut, men det er mennesker som plukker og pakker dem, og mennesker som fyller robotlageret.

– Vi er mye ute og ser på spennende nye løsninger, og får mange leverandører til oss, sier Bjørn Tore Svendsen, logistikksjef i Komplett.

Han sier noen av løsningene har skannere for å lese av produktkoder, men at alt de har sett så langt har begrensninger.

– De kan kanskje plukke ut en Playstation, mens en liten kabel er vanskeligere. Men det kommer stadig nye løsninger, sier han, og tror bedre syn er én faktor, sammen med mer allsidige gripehender.

Sammen med mennesker

Svendsen sier de ville slitt med plass og kapasitet uten dagens roboter, og ser for seg en fremtid der roboter og mennesker jobber tett sammen, og robotene ikke trenger egne innhegninger.

Slike roboter er den nye trenden, ifølge Zivid-gründerne.

– Nå skal man gå tilbake og jobbe sammen, robot og mennesker. Menneskene er flinkere til å gjøre en del ting, men robotene kan for eksempel løfte tyngre for deg, sier Schuman-Olsen.

Hoppet av

Mens gründerne sa opp i Sintef har mulighetene i robotsyn fått folk til å hoppe av fra en rekke andre norske teknologisuksesser. Ingeniørsjef Arild Ulfeng var med i oppstarten av projektoreventyret Ask i 1994 og jobbet siden for Tandberg, der han ledet 350 ansatte som utviklingssjef.

– Henrik ringte og spurte om jeg ville være med og utvikle verdens beste 3D-kamera for roboter. Det er veldig annerledes enn å lede 350 på Lysaker, men jeg har ikke angret et sekund på det, sier han.

Nå håper gründerne at Bonneruds erfaring med å drive frem internasjonal vekst skal gi uttelling.

– Det er to karer som har fått frem et produkt som kan selges. Min rolle er å styrke det kommersielle og kapitalisere på mulighetene som finnes, sier Bonnerud. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette tvitret Trump etter Kavanaugh-høringen
Den amerikanske presidenten raskt ute for å vise hvem som hadde hans fulle støtte.
00:39
Publisert: