– Min drøm er å se hvor langt vi kan fly. Hva kan vi få til og hvor store kan vi bli. Jeg har stor tro på det vi driver med, som handler om å sikre miljøet vi lever i, sier tidligere daglig leder Atle Gerhardsen i Cautus Geo.

Sammen med Lars Krangnes startet Gerhardsen teknologiselskapet i 2009. Siden har de levert automatiserte måletjenester til skredutsatte områder og byggeprosjekter i hele Norge. Det startet faktisk med overvåkning av bevegelser på Åkneset, området som er kjent fra katastrofefilmen «Bølgen».

På kundelisten er store aktører som Statens vegvesen, NVE, Bane Nor og bygg- og anleggsselskapet NCC. Siden dag én har Krangnes og Gerhardsen drevet en lønnsom bedrift, og Gerhardsen forteller at det har vært flere friere på veien.

– Vi har levert gode resultater, så det er mange som har kontaktet oss underveis og vært interessert i samarbeid og oppkjøp. Vi har ikke gått videre med noe, før vi ble kontaktet av Equip, sier gründeren.

Nylig solgte nemlig Gerhardsen og Krangnes store deler av selskapet til oppkjøpsselskapet Equip, som i dag eier omtrent 60 prosent av aksjene. Gründerne ble sittende på omkring 30 prosent av aksjene til sammen.

Selskap som Cautus Geo verdsettes typisk til om lag åtte til ti ganger driftsresultatet ved slike oppkjøp. For Cautus Geo tilsvarer det en prising på opptil 150 millioner kroner.

Vil bygge internasjonalt selskap

Torkild Hebbert Haukaas, partner i Equip, beskriver Cautus Geo som en pionér innen sitt felt, og anslår at selskapet hadde en omsetning på omtrent 50 millioner for 2021.

– Selskapet har i snitt vokst med 30 prosent hvert år, de siste fire årene. Det er rett og slett en perle. Ser du på antall ansatte og omsetning, er det en av de mindre selskapene i porteføljen vår, men potensialet er veldig stort, sier han.

Cautus Geo blir det 12. selskapet i Equips portefølje. Fra venstre: Torkild Hebbert Haukaas i Equip, ny sjef Odd Sverre Østlie, gründer Atle Gerhardsen, og Equip-partnere Filip Abusdal Engebretsen og Frida Lillebøe.
Cautus Geo blir det 12. selskapet i Equips portefølje. Fra venstre: Torkild Hebbert Haukaas i Equip, ny sjef Odd Sverre Østlie, gründer Atle Gerhardsen, og Equip-partnere Filip Abusdal Engebretsen og Frida Lillebøe. (Foto: Mikaela Berg)

Med på laget er blant annet Spacemaker-gründer Anders Kvåle som investor og styremedlem, og tidligere Pexip-sjef Odd Sverre Østlie som ny toppsjef i selskapet. Østlie sier at han er klar for å gjøre teknologiselskapet til en ledende aktør, også utenfor Norges landegrenser.

– Vi ser for oss at det skal være mulig å tidoble denne bedriften, og fundamentet for det er at vi ser at det er behov for denne type løsninger både i Norge og internasjonalt, sier Østlie og fortsetter:

– Vi er i alle fall noen av de aller første, om ikke den første, til å tilby geoovervåking som en tjeneste, og gjøre det helhetlig. Det er et fortrinn vi skal bygge på.

Derfor har de allerede begynt å se på nye samarbeid og oppkjøp i utlandet.

– Vi kan også gå ut å sette opp aktivitet i andre land selv, men primært vil vi se etter miljøer som kan gi oss ett innpass, forteller Østlie.

Kan forhindre katastrofer

Teknologien Gerhardsen og Krangnes har utviklet gjør det mulig å overvåke og varsle naturfarer, endringer i grunnforhold og forurensningsnivåer på en automatisert måte. Denne typen målinger kan forhindre at katastrofale hendelser får store konsekvenser.

– Hvordan kunne man for eksempel unngått det som skjedde i Gjerdrum? Uten at jeg sier at det kunne vært unngått, kan jeg si at automatisk monitorering er et verktøy man kunne brukt for å trygge slike situasjoner, sier Østlie.

Dette er også noe av grunnen til at gründerne har valgt å selge en majoritet av aksjene i selskapet til Equip.

– Både Lars, jeg og alle de ansatte er folk som er gode på fag og teknologi. Vi besitter ikke kompetansen for å vokse og bli en stor aktør utenfor Norges grenser. Ei heller erfaring og kompetanse til å håndtere en stor vekst, sier gründeren.

– Vi går fra å ha full kontroll over selskapet til å ha et styre over oss, men jeg tror det kommer til å tilføre mye bra, sier tidligere daglig leder Atle Gerhardsen.
– Vi går fra å ha full kontroll over selskapet til å ha et styre over oss, men jeg tror det kommer til å tilføre mye bra, sier tidligere daglig leder Atle Gerhardsen. (Foto: Mikaela Berg)

I dag kommer riktignok den største delen av omsetningen fra bygg- og anleggsbransjen, og i skrivende stund leverer Cautus Geo tjenester til utbyggingen av blant annet Follobanen.

– I utgangspunktet er all teknologien overførbar, og den største muligheten ligger i at mesteparten av overvåkningen som i dag, gjennomføres manuelt. Altså ved å sende ut en geolog med vernebriller, hjelm og måleutstyr, sier Østlie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.