Mange millioner mennesker bruker nå smarthøyttalere, men skepsisen har også vært stor for å ta en slik en inn i sitt eget hjem. For er det trygt? Hva hvis noen lytter til det som skjer? Ja, noen ganger er det faktisk noen som gjør det, skriver Bloomberg.

Amazons Echo, boksen som inneholder talegjenkjenningssystemet Alexa, sklir inn i hjemmet med sin nøytrale design. Boksen står på kjøkkenet, soverommet eller stuen, og gjør opptak av det vi sier. Den er utstyrt med syv mikrofoner for å kunne ta opp lyd i ulike retninger. Samtalene sendes videre til Amazons datasentre, der de brukes til å lære opp Alexa til å forstå oss bedre.

Amazon har ansatt tusenvis av arbeidere rundt omkring i verden for å bidra til å gjøre Alexa smartere. Dette teamet lytter til samtaler som fanges opp i mange Echo-eieres hjem og kontorer, og opptakene brukes til å forbedre systemet.

Lever i skyen, men …

I markedsføringsmateriale skriver Amazon at Alexa «lever i skyen og alltid blir smartere», men i likhet med andre programvareverktøy som er bygget for å lære av erfaring, er menneskelig hjelp helt nødvendig i læringsprosessen.

Amazon-teamet som jobber med dette er konsulenter og fulltids Amazon-ansatte som blant annet jobber fra Boston, Costa Rica, India og Romania, ifølge Bloombergs kilder. Disse menneskene jobber ni timer daglig, og hver av dem kan høre på opptil 1000 lydklipp i løpet av en arbeidsdag, ifølge to arbeidere med base på Amazons Bucuresti-kontor.

Noen ganger plukker de opp lydklipp som eierne mest sannsynlig ville ha holdt privat. Amazon-teamet bruker en intern chattekanal for å dele lydfiler når de trenger hjelp med å tolke et ord eller kommer over et morsomt opptak. Noen ganger kommer de også over ting som er rystende eller kriminelle.

To av arbeiderne fortalte at de plukket opp noen de trodde var et seksuelt overgrep. Amazon sier at de har prosedyrer på plass for arbeidere som hører noe opprørende, men to Romania-baserte ansatte sier at de fikk vite, etter å ha bedt om hjelp etter slike tilfeller, at det ikke er Amazons jobb å blande seg inn.

Nulltoleranse

– Vi tar sikkerheten og privatlivet til kundene våre på alvor, skriver en talsperson for Amazon i en epost. Han understreker at Amazon bare tar opptak av et ekstremt lite utvalg lydklipp for å kunne forbedre tilbudet. Hensikten er å få Alexa til å bli smartere.

– Vi har nulltoleranse for misbruk av systemet vårt. Ansatte har ikke direkte tilgang til informasjon som kan identifisere personene bak stemmene, og all informasjon behandles høyst konfidensielt, sier Amazons talsperson, ifølge Bloomberg.

– Du tenker ikke nødvendigvis over at et annet menneske lytter til hva du forteller smarthøyttaleren din hjemme hos deg selv, men faktum er at det fortsatt er mange manuelle prosesser involvert for å få disse maskinene til å lære bedre, sier professor Florian Schaub ved University of Michigan til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.