Vinoth Vinaya (26), Maths Mathisen (27) og Florian Winder (29) fikk ideen til appen Hold mens de selv var studenter på Copenhagen Business School for tre år siden.

Siden har de jobbet med å bygge en forretningsmodell, basert på at studenter trenger hjelp til å holde fingrene unna mobilen for å klare å konsentrere seg om studiene.

Nå går Johan Brand (38), en av grunnleggerne av quiz- og læringsappen Kahoot som nå verdsettes til 2,55 milliarder kroner, inn i styret.

Hensikten er å hjelpe Hold med å utfordre multinasjonale kjemper, som også har lansert tjenester som skal hjelpe brukeren å legge bort mobilen.

– Hold skal konkurrere med Apple, Google og Facebook, som alle gjør lignende ting for å unngå stemplet «avhengighetsskapende». Men hvis du har bygget hele selskapet ditt på en avhengighetsmodell, hvor troverdig er det da at du virkelig ønsker å gjøre noe med problemet, spør Brand.

Hold er en app som skal få brukerne til å la mobilen være i fred.
Hold er en app som skal få brukerne til å la mobilen være i fred. (Foto: Skjermdump)

Kan bli en «megastor»

Brand tror Holds styrke nettopp ligger i at selskapet og appen er uavhengig.

– Det er ingen grunn til at Hold ikke kan bli «megastor», sier Brand.

Han er ute av den daglige driften av Kahoot og vil bruke noe av tiden og pengene sine på å løfte Hold-gründerne ut i verden.

Med seg i Hold-styret får han Jonathan Durden. For 28 år siden var briten med på å starte mediebyrået Phd, som er blitt en milliardvirksomhet.

– De treffer et tomrom, og befinner seg samtidig midt i en stor trend, fordi de er anti-mobil, antireklame, antiapp, sier Jonathan Durden.

Tidligere i år skrev DN om seriegründer Roy André Tollefsen og hans nye selskap, Offlinepal, som lager en av flere nye tjenester som legger til rette for aktiviteter utenfor mobilskjermen.

Belønnes for å la mobilen ligge

Studentene trykker Hold på mobilen når de ankommer studiestedet sitt. For hvert 20. minutt de ikke bruker telefonen, får de poeng som kan brukes på appens egen «markedsplass».

I denne butikken får Hold-appens samarbeidspartnere eksponere seg for en ung og attraktiv målgruppe.

Så langt er appen blitt lastet ned 200.000 ganger i Storbritannia og 133.000 ganger i Norge, de to markedene Hold har satset på foreløpig.

Brukere som har forsøkt å installere appen, men ikke har hatt noe studiested å oppgi, er så langt blitt tvunget til å innrømme at de ikke er studenter og blitt «kastet ut».

Ifølge Vinaya har så mange som halvparten av alle som har lastet ned appen det siste halvåret lidd denne skjebnen, noe som har gått hardt utover brukervurderingene i Appstore og Google Play.

Derfor åpner selskapet nå for at alle som vil, skal kunne «Holde». Mathisen nevner flere situasjoner der Hold-appen kan bidra til å forbedre folks liv: På kino med venner, over middagsbordet med familien, på puben med kompiser.

Poengene brukerne samler opp, kan de innkassere på Hold-markedet i form av belønninger levert av store merkevarer som Coca-Cola, Disney, Tine, Norsk Tipping og Peppes Pizza.

Henter penger

– Vi kobler oss opp til folks liv og prøver å løse problemene deres. Undersøkelser viser for eksempel at veldig mye krangling i familiene er knyttet til skjermtid, sier Mathisen.

I tiden som kommer skal Hold også hente inn penger gjennom en kapitalutvidelse. Investeringene fra Durden og Brand har skjedd i form av konvertible lån. Nøyaktig hvor store eierandeler de to investorene vil få, avhenger av hvor mye Hold verdsettes til i kapitalutvidelsen.

Hverken styreleder og medgrunnlegger Vinaya eller Brand ønsker å gi mer detaljer om hvor mye penger Hold tar sikte på å hente inn.

Sprer kapital og kompetanse

Brands engasjement skjer via selskapet We are human, som han har etablert i London sammen med de to andre gründerne av quiz-appen Kahoot: Tim Moore og Jamie Brooker.

We are human har engasjert seg i en rekke selskaper, enten som mentor/rådgiver, styremedlem eller som investor. I tillegg til Hold, er Kahoot-grunnleggerne involvert i selskaper som møbelnettbutikken Nyde, teknologinettstedet Shifter og Spond, som lager en app for å organisere treninger og innbetalinger innen lagidrett.

På nettsiden oppgir ikke We are human hvor store beløp som er investert i de enkelte prosjektene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm: – Jeg behøver ikke si mer
01:19
Publisert: