Høsten er alltid høysesong for lanseringer av smarttelefoner og annen elektronikk. Målet er å være i butikkhyllene før julesalget starter i november.

Apple

Apple holder sitt neste lanseringsarrangement 12. september, og det er egentlig ingen hemmelighet at neste generasjon Iphone blir lansert da. Samsung og Huawei har stor suksess med sine telefoner med skjermer over seks tommer, og de siste troverdige lekkasjene tyder på at Apple planlegger sin største telefon noensinne.

Iphone XS Max 2: En Iphone med 6,5 tommer skjerm kan bli enormt stor om ikke Apple endrer designen vesentlig. Prisen kan fort nærme seg 15.000 kroner.
Iphone XS Max 2: En Iphone med 6,5 tommer skjerm kan bli enormt stor om ikke Apple endrer designen vesentlig. Prisen kan fort nærme seg 15.000 kroner.

Ifølge nettstedet BGR blir «Plus»-varianten av Iphone borte og erstattes i stedet av Iphone XS Max, som skal ha en skjerm på hele 6,5 tommer, en hel tomme mer enn dagens Iphone 8 Plus. Prisen på Iphone XS Max er ikke kjent, men ifølge Forbes vil prisen stige proporsjonalt med størrelsen.

En så stor Iphone betyr indirekte at Apple må redesigne Iphone også, ellers vil telefonen bli umulig å holde og bruke med én hånd.

Apple kommer også med en direkte etterfølger til Iphone X kalt Iphone XS. Iphone 8 får også en etterfølger med ukjent navn og 6,1 tommer skjerm.

Det betyr at Apple nå ser ut til å forlate standardstørrelsen som har vært gjeldende siden Iphone 6 ble lansert i 2014.

Google Pixel 3 til Norge

Googles egne smarttelefoner Pixel har hittil ikke vært offisielt tilgjengelig i Norge, til manges ergrelse. Telefonene er kjent for å ha svært gode kameraer, «ren» brukeropplevelse og de blir hyppigere oppdatert enn andre Android-telefoner. Googles argument for ikke å selge telefonen i Norge har vært at Google Assistant ikke har vært tilgjengelig på norsk. Den digitale assistenten har ligget i kjernen av brukeropplevelsen på telefonen.

Google Pixel 3: Dette lekkede bildet viser mulig design for Pixel 3. Designen er veldig lik forgjengeren og overraskende nok er det bare ett kamera på baksiden. Dersom dette er en tidlig prototyp, kan designet endres mye før lansering.
Google Pixel 3: Dette lekkede bildet viser mulig design for Pixel 3. Designen er veldig lik forgjengeren og overraskende nok er det bare ett kamera på baksiden. Dersom dette er en tidlig prototyp, kan designet endres mye før lansering.

Google lanserer Pixel 3 9. oktober. Før den tid blir Google Assistant lansert i 20 nye markeder, inkludert Norge. Altså er sjansen for å få denne telefonen til Norge langt større enn tidligere.

Pixel 2-telefonen hadde det beste mobilkameraet noensinne da den ble lansert, ifølge DxOMark, men er siden blitt forbigått av blant andre Huawei. Derfor er det overraskende at lekkede bilder av Pixel 3 bare viser ett hovedkamera. På fronten er det to kameraer, antagelig for bedre ansiktsgjenkjennelse og selfier i vidvinkel.

Samsung

Samsung har antagelig lansert sin siste viktige telefon for 2018, men det ventes store nyheter allerede i slutten av februar 2019. Samsungs toppsjef for mobilvirksomheten, dj Koh, har nylig uttalt at Samsung snart vil introdusere telefoner med bøyelige eller brettbare skjermer. Ikke bare én nisjetelefon, men en helt ny produktserie.

Samsung Patent: Dette bildet er hentet fra Sør-Koreas patentbyrå og viser angivelig hvordan Samsung vil løse hengslingen av en telefon med bretteskjerm.
Samsung Patent: Dette bildet er hentet fra Sør-Koreas patentbyrå og viser angivelig hvordan Samsung vil løse hengslingen av en telefon med bretteskjerm.

– Vi ønsker ikke å introdusere ny innovasjon med mindre den har reell nytte for brukerne og blir akseptert av dem. Samtidig har vi ikke tenkt å tape «verdens første»-tittelen her, sier dj Koh til ZDNet.com.

Andre produsenter ønsker å komme Samsung i forkjøpet. Huawei, som nylig gikk forbi Apple og ble verdens nest største mobilprodusent, sikter seg nå inn mot førsteplassen. LG er markedsleder innen OLED på tv og lager allerede bøyelige skjermer i stort format. Sony og Google vil også gjerne bruke anledningen til å øke sine marginaliserte markedsandeler.

Mer om bøyelige skjermer: Drømmeteknologi rett rundt hjørnet

Men først skal Samsung lansere jubileumstelefonen Galaxy 10. Mange analytikere tror at Galaxy 10 vil komme med et radikalt ny design, ettersom Galaxy S-serien ikke har fornyet seg voldsomt på en stund.

Den mest omtalte funksjonen for Galaxy S10, som vil komme i tre størrelser, er at fingerskanneren blir integrert i skjermen. De to dyreste vil bruke ultralyd til å lese av fingeravtrykket gjennom skjermen, mens en rimeligere utgave vil bruke en optisk skanner. Det ventes også at Galaxy S10 vil ha støtte for 5G-nett.

Man håper også at alle S10-variantene vil få to eller tre kameraer på baksiden og to på fronten. Huawei P20 Pro har satt en ny standard for mobilkameraer med sine tre kameraer og er blitt veldig godt mottatt hos brukerne, så spørsmålet er om Samsung har råd til å la være.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gråbeins Gadget Guide: – Ute etter fyldig, kremaktig, varm og mettet lyd?
Noen sverger fortsatt til rørforsterkere
03:21
Publisert: