Tenk på det slik …

Datteren din på åtte år vandrer rundt i en tilsynelatende fantastisk fornøyelsespark langt borte, i en by i Russland du aldri har hørt om. Det er ingen inngangsbillett til parken. Absolutt alt er gratis. Fra godteriet til alle de hundrevis av attraksjonene parken tilbyr. Den fargerike parken er bygget opp med lekende elementer overalt, og underholdende musikk som spilles om og om igjen.

Fornøyelsesparken er uendelig stor, og jo lenger inn i parken datteren din kommer, jo flere morsomme attraksjoner oppdager hun. Hun trenger ikke engang å stå i kø for de forskjellige attraksjonene. Alt er tilgjengelig umiddelbart. Det er som et eget fantasyunivers. Et drømmeland, der hun fullstendig glemmer tid og sted.

Roy-André Tollefsen
Roy-André Tollefsen (Foto: Privat)

Datteren din storkoser seg i parken, sammen med tusenvis av andre barn, som alle danser rundt og leker som om de var med i Charlie og sjokoladefabrikken. Hun føler seg fantastisk.

Samtidig som hun storkoser seg i parken, overvåker en stor organisasjon kalt Selskapet hvert eneste bevegelse datteren din gjør når hun går beveger seg rundt i parken. Selskapet – med sine mange tusen ansatte – er verdensledende på kunstig intelligens og maskinlæring, og bruker dette sammen med sine tusenvis av superavanserte kameraer, mikrofoner og hundrevis av andre sensorer til å fotfølge alle hennes bevegelser.

Alt som blir sagt. Hvilke klær hun har på seg. Hennes musikksmak. Alle bevegelsene. Om hun er lykkelig. Lei seg. Engstelig. Redd. Ansiktsuttrykket hennes blir analysert for hvert eneste skritt hun tar gjennom parken. Bare timer etter å ha kommet inn i parken vet Selskapet alt det er å vite om datteren din.

Hennes alder. Kjønn. Interesser. Eksakt hjemsted. Fødselsdag. Øyenfarge. Vennene hennes. Til og med vennene du selv ikke visste om. Hvilke klær hun liker. Favorittfargen. Til og med de gode og mer negative vanene blir gjennomgått og analysert. Datteren din leker fremdeles i parken som om alt er normalt. Fortsatt føler hun seg fantastisk.

Fornøyelsesparken er ikke som et fengsel. Hun kan reise når hun vil. Noen ganger føler hun at noe ikke stemmer, og vil forlate parken. Likevel, hver gang, kort tid etter at hun bestemmer seg for å forlate parken, får hun denne følelsen av å ville tilbake igjen.

Det som skjer er at hun får en frykt for å gå glipp av noe, eller FOMO – Fear Of Missing Out. Frykt for å ikke være blant de første vennene hennes som oppdager om det er nye attraksjoner å leke med, nye venner å bli kjent med – eller bare frykten for å ikke få være med på det de andre er med på.

De avanserte datamaskinene som overvåker datteren din har nå plukket opp signaler om at hun oftere ønsker å forlate parken, og Selskapet setter umiddelbart i gang en rekke mottiltak.

De avanserte systemene, styrt av kunstig intelligens, har blant annet begynt å flytte favoritt-attraksjonene hennes nærmere inngangspartiet til parken slik at hun ikke behøver å gå så langt for å finne dem. Alt det hun liker best blir gjort enda mer tilgjengelig for henne. Og, enda bedre, alle de andre tingene hun elsker i parken, fra godteriet til bakgrunnsmusikken, blir optimalisert for hennes smak og ikke minst humør.

I tillegg begynner det å dukke opp premieringer for ting hun gjør i parken. For hver attraksjon hun tar får hun fritt velge en premie. Og etter sitt tiende besøk i parken får tildelt en fantastisk prinsessekrone. Hun føler seg fremdeles fantastisk.

Samtidig har selskapets avanserte datanettverk jobbet hardt i bakgrunnen med å bygge opp en perfekt datamodell av datteren din, blant annet ved å bruke alle de millioner av signaler som er samlet om henne i løpet av de siste dagene og ukene.

Hun blir deretter matchet opp med andre barn fra den gigantiske databasen med hundrevis av millioner av andre som har besøkt parken gjennom årene. Alt dette lar selskapet målrette seg mot andre barn som har samme interesse, beliggenhet, humør eller smak som henne, hvor som helst i verden der Selskapet måtte finne på å operere. Det datteren din ikke vet, er at hun nå er blitt et produkt av Selskapet.

Et produkt verdt tusenvis av kroner, og som Selskapet kan bruke til hva de vil, og som gjør det og dets eiere til noen av klodens rikeste personer.

Datteren din får ingen takk for sin innsats med å gi bort svært verdifull barndomstid fra livet sitt med å gjøre Selskapet til et av klodens mektigste. Det eneste hun får er en kortvarig følelse av lykke. Et av de største problemene med jakten på «lykke» er imidlertid at hun setter en høyere standard for lykke enn hun normalt ville kunnet oppnå, som i sin tur resulterer i en redusert lykkefølelse. Det er takken hun får.

Så blir da spørsmålet hvem som nå har det fantastisk; den unge jenta med redusert lykkefølelse eller milliardærene som har håvet inn på å produktifisere henne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.