Nå kan fenomenet IoT, som står for «internett of things» eller tingenes internett, være i ferd med å sette sitt preg også på det kommunale tjenestetilbudet.

Ny teknologi gjør det mulig å koble alt fra biler, søppelkasser og klokker til internett og dele data i sanntid.

De store telekomselskapene er i full gang med å rulle ut 5G-nettverket, og forventningene er store.

Nå har også Asker-selskapet Last Mile Solutions satt i gang utbygging av det som kan bli et nytt og nasjonalt IoT-nett for hele landet – altså et nett hvor man kan koble ting og tjenester til internett.

– Vi ønsker å gjøre det enkelt for kommuner og næringsliv å koble alt på nett – alt fra sensorer til maskiner, sier Hans-Jørgen Solli, daglig leder i Last Mile.

Sammen med Eidsiva Bredbånd og bredbåndsselskapet BKK Digitek, som nylig har gått inn på eiersiden i Last Mile Solutions, vil de tilby norske kommuner IoT-løsninger for å effektivisere tjenester og ytelser.

Teknologien gjør det mulig å overvåke de kommunale tjenestene mer effektivt og gi en mer nøyaktig oversikt. Utviklingen av smarte kommuner, hvor tjenestene i større grad vil være tilkoblet et IoT-nett, er bare i startgropen.

Måler vannstand

I Asker er det nye IoT-nettet til Last Mile Solutions allerede oppe og går. Også i Innlandet og på Vestlandet er utbyggingen i gang. Med nye samarbeidspartnere og eiere håper Last Mile Solutions at alle Norges kommuner kaster seg inn i smartby-fremtiden.

Last Mile benytter Lora-teknologi som har flere likheter med og supplerer teknologien bak 5G. Lora er tilknyttet sensorer med opptil 10–15 års batterilevetid, og passer bedre der man ikke trenger like stor datakapasitet og båndbredde.

Målet er at kommuner skal koble seg på og hensikten er å effektivisere tjenestene. Asker kommune er allerede i gang, og har installert sensorer koblet mot IoT-nettet for å måle vannforbruket til kommunens husstander.

– 8500 sensorer er allerede i drift, og 30 basestasjoner er etablert for å skape dekning i Asker. Denne teknologien kan benyttes på alt fra måling av husstandsvann, i helsetjenesten og i industrien. Det er nærmest bare kreativiteten som setter grenser, forteller Solli.

Hvor i kommunene er behovet størst?

– Vann og avløp er den som har pekt seg ut tidligst. Renovasjon, helse og omsorg og miljø kommer til å være de områdene som kommer til å ta bruk dette i størst skala, sier Solli.

Nytt samarbeid

Asker-selskapet har nylig inngått et samarbeid med Eidsiva Bredbånd og bredbåndsselskapet BKK Digitek, hvor begge selskapene har gått inn som eiere med 15 millioner kroner og får en samlet eierandel på 37,5 prosent i Last Mile Solutions.

Lora-teknologien passer godt for IoT-sensorer på utilgjengelige steder hvor mobildekningen ikke er like god, som i kjellere, vannkummer, kraftanlegg og geografiske områder uten annen god IoT-dekning.

Professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth, mener det ligger gode muligheter i kommuners IoT-bruk.

– Denne typen teknologi fører med seg mange fordeler og nyttig informasjon for kommunene. Det vil også kunne være besparende. Kommunene kan for eksempel få elektronisk informasjon om hvor fulle søppelcontainere er, så vet man til enhver tid når de trengs å tømmes, sier Furseth.

Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI.
Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Handelshøyskolen BI)

Han mener anvendelsesrommet er stort, og at både private og kommunale aktører kan få nytte av å koble tjenester til internett.

– Det kan registrere både vibrasjon, temperatur og fukt. Det er et stort omfang av muligheter som kan forberede kommuner tjenester betydelig, sier Furseth.

Supplerer 5G-aktørene

Solli forteller at Last Mile Solutions i tillegg til å samarbeide med kommuner, også er involvert i sektorer som bygg og anlegg, energi, samferdsel og fiskeoppdrett. Han mener det er underordnet om det er 4G, 5G eller Lora-teknologi som benyttes, bare det har en nytteverdi.

Solli trekker frem verdien av å kunne måle vannforbruk:

– Gjennom IoT-løsningen får man kontinuerlig oversikt over vannbruket til husstander i kommunen. Kommuner vil kunne effektivisere datainnhentningen av vannforbruk betydelig, og samtidig fakturere for husstanders reelle vannforbruk, sier han.

Hvordan er konkurransen i markedet på disse teknologiske løsningene?

– Når det gjelder IoT-nettet kan Telia og Telenor anses som konkurrenter med sin NB-IoT teknologi (Narrowband IoT), men vi ser heller på det som at vi supplerer hverandre. Vi er også partner av teleoperatørene og kan også levere løsninger på deres 4G/5G-nett til våre kunder. Vi er mer opptatt av nytten av løsningene enn hvilken teknologi som benyttes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.