Nett-tv kan være en stor berikelse, men da må kvaliteten på nettforbindelsen være i orden. Nå går den amerikanske strømmetjenesten Netflix ut med en måling av bredbåndshastighetene deres kunder opplever i Norge og Norden.

Resultatlisten er nedslående lesing for Telenor, som kommer dårligst ut av fastnettleverandørene i både Norge, Sverige og Danmark. I Finland er alle aktørene raskere enn Telenor – som dermed kommer klart dårligst ut i hele Norden.

-Telenor skiller seg ut på den negative siden. Jeg vil si at det er ganske dårlig, sier produktutviklingsdirektør Greg Peters ved Netflix-hovedkvarteret i California til DN.

Markedsfører maksfarten
Peters sier målet med målingen er å gi kundene informasjon som gjør dem i stand til å velge den beste bredbåndsleverandøren.

Han viser til at bredbåndsleverandører gjerne markedsfører sine tjenester ved å vise til hvor høy overføringshastigheten er på det beste. Ettersom Netflix-kundene bruker tjenesten til å se filmer og tv-serier som overføres over internett, får Netflix mye informasjon om den faktiske gjennomsnittshastigheten hos de ulike bredbåndsleverandørene.

Les også: - Livet er bedre med nett-tv

Dårligst i Norden
I november var Uninett best. Denne bredbåndsleverandøren hadde ifølge Netflix en snitthastighet på 2,42 megabit per sekund (Mbps). Pronea og Altibox tok de to neste plassene, mens Nextgentel var på fjerdeplass og Get på syvende. Telenor havnet helt nede på plass nummer ti, med en snitthastighet på 1,91 Mbps. Det billigste bredbåndsabonnementet Telenor selger lover 2 Mbps hastighet.

Telenor er også dårligst blant fastnettleverandørene i Sverige og Danmark, og svakere enn alle i Finland. De er under 2 Mbps i alle sine tre markeder, noe de er alene om.

Netflix tilpasser sine overføringer til hastigheten og stabiliteten de får på linjen til sluttkundene. De måler ikke makshastigheten til kundene, for tjenesten krever ikke så mye. Det handler vel så mye om stabilitet. Kvalitetsforskjellen vil derfor oppleves som stor på det de beste leverer og det Telenor presterer, forteller Peters.

Så bra leverer de Netflix:

(Telenor Danmark: 1,87, Telenor Sverige: 1,97, dårligste nordiske konkurrent: 2,07, Kilde: Netflix)

*Snitthastighet på strømming fra Netflix i november

Kobber mot kobber
Det er kanskje ikke så overraskende at aktører med rene fibernett slår Telenor, som leverer mye dsl-basert internett over eldre kobberlinjer. Men Telenor blir også grundig slått av Nextgentel, som er minst like kobberbasert som Telenor.

- Med Netflix er det kanskje ikke om du har kobber eller fiber som teller. Det handler mer om det regionale nettet, og der er vi kjent for å være gode, sier Morten Ågnes, direktør for marked og informasjon i Nextgentel.

Vil fortsette med målinger
- Vi starter en tradisjon der vi månedlig vil presentere ytelsen hos ulike bredbåndsleverandører til våre kunder. Dermed kan de vurdere sin leverandør i forhold til andre leverandører, sier Peters.

Han begrunner publiseringen av målingene med at det er bra for Netflix-kunder å ha god internettilgang og et godt grunnlag når de skal velge leverandør.

Fordelen med Netflix-målingen, er ifølge Peters, den store mengden nettrafikk Netflix-kundene skaper.

- Det vi måler er hvor stor gjennomsnittlig båndbredde man kan få over mange timer med seing. Noen bredbåndsleverandører reagerer bedre, og noen dårligere, på trafikktoppene som oppstår på nettet, sier Peters.

Peters vil ikke svare konkret hva han mener er årsaken til at Telenor kommer så dårlig ut. Men på generelt grunnlag sier han.

- Hver nettleverandør gjør valg i sin nettverksarkitektur, enten for å maksimere profitt eller ut fra andre forhold. Det handler blant annet om hvor mye de investerer i infrastrukturen og hvor mye de velger å koble til andre nettverk, noe som vil gi brukerne bedre nettilgang. Informasjonen viser tydelig at andre leverandører er i stand til å ha en suksessfull virksomhet og samtidig levere en bedre tjeneste til kundene sine, sier Peters.

Konkurrerer med Comoyo
Telenor lanserte ifjor sin egen tjeneste for strømming av film og tv under navnet Comoyo.

- Kan lav hastighet for Netflix-kundene skyldes at Telenor har sin egen konkurrerende strømmetjeneste?

- Jeg kan ikke svare for Telenor på hvorfor de ikke ønsker å ha den beste bredbåndsjenesten, sier Peters.

På generelt grunnlag holder bredbånd høy kvalitet i Norge, mener Peters. Men Telenor gjør det altså dårlig. Resultatet er at Netflix-kunder med Telenor-bredbånd risikerer dårligere videokvalitet.

- Vi tilpasser oss til den båndbredden som er tilgjengelig, men sjansen for å oppleve at en video starter på stanser opp vil være høyere enn hos andre leverandører. Det vil også kunne ta lengre tid før en video starter.

Investerer fire milliarder hvert år
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier det er vanskelig for Telenor å kommentere listen uten å vite hva som ligger til grunn for beregningene. Men han påpeker at Netflix ikke har avtale med Telenor om distribusjon og at trafikken derfor kommer inn i Telenors nett via såkalt IP transitt.

- De når våre kunder via våre linker til utlandet. Det er viktig for Netflix fremover å samarbeide med Internett-tilbyderne i landene de har etablert seg i, slik at innholdet deres kommer vel frem til kunene. Per i dag har de ikke ønsket å inngå avtale med Telenor. Vår oppfordring er å gjøre som andre store innholdsdistributører, nemlig å inngå slike avtaler, slik aktører som HBO, NRK og TV2 for lengst har gjort, skriver Krokan i en e-post til DN.

- Jeg er også overrasket over at Netflix presenterer slike resultater, siden Netflix nylig lovpriste kvaliteten i nettet vårt i en epost, sier Krokan.

- Telenor Norge investerer fire milliarder kroner hvert eneste år for å sikre våre kunder gode bredbåndsopplevelser på fast- og mobilt bredbånd. Den sterke økningen av kapasitetskrevende innhold, herunder distribusjon av videoinnhold på internett, er en utfordring vi løpende tar tak i sammen med store innholdsleverandører, blant dem HBO, NRK og TV2. Vi håper også på en god dialog med Netflix i tiden fremover, sier Krokan.

Les mer om konflikten her: Telenor-kunder klager på dårlig Netflix-kvalitet

Les også: - Livet er bedre med nett-tv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.