I en fersk rapport fra Norsk Telecom konkluderer analytiker Tore Aarønæs med at mobilbransjen tjener svært gode penger på enkelte mobiltjenester. Høye mobilpriser i utlandet har fått mye oppmerksomhet tidligere, men Aarønæs mener bransjen også henter inn nesten 900 millioner kroner årlig i "superprofitt" på mobilsamtaler fra Norge til utlandet. Til sammen er det snakk om over to milliarder kroner årlig.

- På noen av de områdene Aarønæs trekker frem, må telebransjen erkjenne at marginene er høye - og det er en utfordring for telekombransjen internasjonalt stadig å forbedre betingelsene, slik at kundene kan bruke mobilen normalt i utlandet, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

Les om "superprofitt" her: Sparte "en Giske" på smart mobilbruk: Slik unngår du å bli "melket" mens du snakker

Kommenterer ikke
Krokan viser til at han ikke har sett rapporten, og vil derfor ikke kommentere påstanden om at mobiloperatørene tar seg svært godt betalt for samtaler ut av Norge.

Aarønæs mener høye priser vil bidra til at flere tar i bruk mobil bredbåndstelefoni.

Dyrt i Japan
DN.no omtaler i dag et eksempel på hvor kraftig dette kan slå ut. Fiskeksportør Alexander Langø kunne takket være smarte løsninger bruke mobilen som vanlig i USA, Japan og til samtaler ut av Norge. Regningen ble på 1.762 kroner, men med samme forbruk ville han fått en regning på 142.000 kroner, bare i januar, hvis han hadde benyttet et norsk bedriftsabonnement fra Telenor. Besparelsene var store, både i USA, Norge, og Japan, men databruken i Japan er det som ville kostet mest med norsk mobilabonnement.

Krokan mener man ikke må generalisere fra prisene i Japan.

- Det riktig at dataroaming-priser er veldig høye i flere land utenfor EU/EØS - og Japan er dessverre et av disse, sier han.

Han opplyser at 97 prosent av databruken til Telenors kunder skjer innenfor land der Telenor tilbyr rimeligere prispakker.

- De fleste bedriftskunder bruker 10-12 MB per dag så de betaler ikke mer enn 59 kroner per dag i EU/EØS-land og ikke mer enn 149 kroner per dag i USA, Thailand, Sveits, Kroatia og Tyrkia, sier Krokan.

Les også: Sparte "en Giske" på smart mobilbruk: Slik unngår du å bli "melket" mens du snakker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.