Nylig lanserte den amerikanske filmtjenesten Netflix sitt tilbud i Norden. De tilbyr såkalt filmstrømming, en form for digital filmleie hvor filmen ses over en nettforbindelse som laster ned lyd og bilde mens man ser.

DN.no har fått flere henvendelser fra bredbåndskunder hos Canal Digital og Telenor som sier de ikke opplever å få den bildekvaliteten de skulle. I stedet for HD-film får man ofte kornete bilder. Dette problemet er ikke kjent hos kunder av andre bredbåndsleverandører som ser på Netflix.

Brukerne stiller naturlig nok spørsmål ved dette og enkelte lurer på om det er Canal Digital og Telenor som struper hastigheten på Netflix for å promotere sine egne filmtjenester.

- Vi har ikke utstyr til å gjøre slikt i vårt nett. Grunnen til at enkelte av og til får dårlig bildekvalitet, skyldes at Netflix har plassert sitt innhold i utenlandske datasentre som gjør at trafikken ikke kommer inn gjennom vår hovedforbindelse til utlandet. Forbindelsene som Netflix bruker er ikke beregnet for video og konsekvensen blir derfor at forbindelsen går full, sier Thomas André Larsen, teknisk sjef for IP-tjenester i Canal Digital Kabel TV.

Når en videostrøm ikke får den kapasiteten den trenger, vil tjenesten automatisk senke bildekvaliteten for å unngå at bildestrømmen brytes. Jo større skjerm man ser på, jo raskere merker man en kvalitetsreduksjon.

Dedikerte nett
Forkl#229en på hvorfor andre bredbåndsleverandører ikke har det samme problemet er skyldes ulik infrastruktur. De siste årene har distribusjonen av film, tv og musikk via internett vokst kraftig. Denne typen tjenester er de som legger størst beslag på kjernenettene til bredbåndsleverandørene.

Derfor har flere bredbåndsleverandører opprettet dedikert infrastruktur for distribusjon av innhold. Dette kalles Content Delivery Network (CDN). Ved å sette inn serverne til ulike tjenestetilbydere i sine CDN kan operatører som Teliasonera (Nextgentel), Telenor, Altibox og Get tilby kvalitetsgarantier for krevende musikk- og filmtjenester.

Stillingskrig
I tilfellet med Netflix og Telenor har det oppstått en interessekonflikt. Begge parter har nemlig hvert sitt CDN, og ønsker å kontrollere videostrømmingen selv.

- Vi tilbyr alle bredbåndstilbydere å koble seg opp til vårt dedikerte CDN-nett gratis for å sikre kvaliteten ut til Netflix-brukerne. I motsetning til de andre ledende bredbåndsleverandørene i Norden har Telenor takket nei til dette. I stedet ønsker de at vi skal betale for å plassere vår tjeneste i deres CDN-nett, noe som i praksis betyr at de ønsker å ta betalt både fra kundene sine og fra oss for å tilby én tjeneste, skriver kommunikasjonsdirektør Joris Evers i Netflix i en e-post til DN.no.

Telenor sier dette ikke handler om penger, men om kvalitet.

- Videostrømming er en så kapasitetskrevende tjeneste at vi må sørge for at bruken ikke går ut over andre tjenester. Vi kan ikke gi garantier for kvalitet om vi ikke også kontrollerer nettet, sier Berit Svendsen, direktør for Telenor Norge.

- Det er kundene som taper på at dere ikke blir enige. Hvor lenge skal de akseptere en slik situasjon?

- Netflix har lansert sin streamingtjeneste i Norden uten at det har vært registrert noen større tjeneste- og kvalitetsutfordringer for bredbåndskundene. Netflix har gitt Telenor ros for at de ikke har opplevd leveranse- og kvalitetsproblemer for sine tjenester i vårt nett, sier Svendsen.

Hun tror brukerne til syvende og sist vil velge de tjenestene som tilbyr den beste kvaliteten.

- Telenor oppgraderer fortløpende nettkapasiteten for å møte bredbåndsbrukernes tjenestebehov, men vi tror at brukerne over tid vil velge tjenestetilbydere som fremstår med bedre kvalitet og stabilitet enn hva man får til med generell, «best-effort» internettfremføring, det vil si de tjenestene som velger kommersielle CDN-tilbud eller lignende løsninger, sier Svendsen.

Les også:
Dette må du vite om nettfilm
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.