Telenor lanserer fredag en ny tjeneste kalt SMS+. Det er en meldingstjeneste som i tillegg til tekst og emoji også lar deg sende bilder, video, lyd, gps-posisjon og filer til dem du snakker med.

Skjermbilde av SMS+ fra Telenor.  
Skjermbilde av SMS+ fra Telenor.  

– Dette er en unik tjeneste som tilfører helt nye mobilopplevelser ut over ordinær SMS – på tvers av mobiltelefoner og nettverk, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge i en pressemelding.

Tjenesten bruker ikke den gode gamle SMS-teknologien, men baserer seg på en industristandard som gjør at stadig flere telefoner kan sende SMS+-meldinger uten noen egen app og på tvers av telefoner og mobiloperatører.

– Det vil på sikt ikke være behov for å laste ned en app eller installere tjenesten. Kundene vil oppleve dette som en såkalt «green button experience» og kan ta i bruk tjenesten umiddelbart, men begge parter som er i dialog må ha tilgang til SMS+ for å bruke tjenesten, sier Moen. 

– Hva vil dere bruke plattformen til?

På sikt vil det komme muligheter for ChatBots og andre verdiøkende tjenester som vil gi mobilkundene bedre opplevelser – både i bedrifts- og privatmarkedet. ChatBots vil være såkalt opt-in for brukere, slik at kunden selv velger hvilke tjenester de eventuelt ønsker å aktivere.

– Facebook, Snapchat og Whatsapp er allerede store og veletablerte. Hvorfor skal brukerne velge Telenors plattform?

– Vi ønsker å gi kunder en god kundeopplevelse som er tilgjengelig for alle, som virker på tvers av alle telekomoperatører. Vi ser at SMS fremdeles er veldig populært, og ønsker å bygge videre på de gode opplevelsene kunden allerede har. I jungelen av meldingstjenester, tror vi dette blir den nye standarden, sier Bjørn Ivar Moen.

I det norske markedet er det telefoner fra Samsung, Huawei og Sony som støtter SMS+. De som ønsker å ta i bruk tjenesten allerede nå må muligens laste ned appen «Android Messages» fra Google Play.

Iphone-brukere har i flere år nytt godt av slik funksjonalitet i Imessage, men Imessage fungerer bare mellom Apple-brukere. SMS+ bruker RCS, en industristandard som er adoptert av Google. Dermed kan også brukere av Android-telefoner få samme funksjonalitet for meldinger som Iphone-brukere har. Forskjellen er at RCS fungerer på tvers av mobilprodusenter og nettverk, med unntak av Apple.

Mulig forretningskanal

Ifølge seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved Sintef er det ikke åpenbart hvorfor Telenor bruker ressurser på å lansere en slik tjeneste.

– Imessage, Facebook Messenger og Snapchat har allerede svært mange brukere i Norge og verden og er vanskelige å konkurrere mot, sier Brandtzæg.

Han ser likevel for seg at Telenor kan bruke plattformen til to ting.

– Jeg antar Telenor kan bruke en slik tjeneste til å få mer data om og kunnskap om bruken til kundene sine. I tillegg vil de kunne tilby SMS+ som en plattform for chatbots til sine bedriftskunder, sier Brandtzæg.

Chatbots – eller automatiske meldingstjenester – er tjenester hvor man kommuniserer med et selskap via kunstig intelligens. Man kan stille spørsmål og få dem besvart av en «robot» som alltid er på jobb.

– Dette er et område med sterk vekst som bare vil øke fremover. Det er allerede 30.000 aktive chatbots på Facebooks Messenger-plattform, sier Brandtzæg.(Vilkår)