Konsernsjef Lars Nyberg i TeliaSonera går av, etter at en granskingsrapport retter kritikk mot selskapets håndtering av sin virksomhet i Usbekistan. En utredning Telia Sonera har fått gjort, gir ingen antydninger om bestikkelser, men ledelsen får hard kritikk for forretningsmessige forbindelser med datteren til diktatoren Islam Karimov. Det utelukkes ikke at det er begått lovbrudd.

Nyberg beklager i en kommentar at Telia Sonera har drevet sin virksomhet i Usbekistan uten å ha skaffet seg tilstrekkelig kunnskap om motparten.

Selv om alt var formelt og juridisk i orden, sier han at virksomheten ikke skulle vært gjennomført uten bedre bakgrunnskunnskap.

-Jeg er lettet over at Mannheimer Swartling (advokatfirma, red.anm.) ikke har funnet noe som støtter beskyldningen om at TeliaSonera har betalt bestikkelser eller deltatt i hvitvasking. (..) Samtidig kritiserer gjennomgangen TeliaSonera, ikke minst om at vi ikke gjorde en tilstrekkelig grundig analyse av vår lokale partner i Usbekistans identitet før vi investerte i landet, eller hvordan partneren kom til å eie eiendelene som senere ble kjøpt av TeliaSonera, sier Nyberg i en kommentar.

Det fremgår også at da styret mottok Mannheimer Swartling-rapporten, informerte de Nyberg om at det ville bli betydelige endringer i sammensetningen av TeliaSonera-styret.

-For å kunne fortsette som konsernsjef trenger jeg et fungerende styre, og deres eksplisitte støtte. Jeg ble informert om at de som følge av kommende styreendringer ikke var forberedt på å uttale slik støtte, sier Nyberg.

Han sier seg samtidig lettet over at granskingen ikke finner belegg for anklager om bestikkelser eller hvitvasking av penger.

Miljöpartiet krever at finansminister Peter Normann forklarer seg om Telia Soneras virksomhet i Usbekistan, siden staten er største eier i selskapet.

– Det er ikke nok å stille krav om etiske retningslinjer. Man må også være aktiv som eier og se til at retningslinjene følges, sier Miljöpartiets representant i næringskomiteen, Jonas Eriksson. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.