Tesla fikk et tap på 2,92 dollar per aksje i tredje kvartal.

Dette var verre enn ventet. Analytikerne forventet at Tesla ville rapportere et justert tap på 2,31 dollar per aksje i tredje kvartal, mot en justert fortjeneste på 0,71 dollar per aksje i fjorårsperioden, ifølge FactSet.

Tesla-aksen raste i overkant av fem prosent i utvidet handel etter resultatfremleggelsen.

- Jeg flytter alltid skrivebordet mitt dit de største problemene finnes - jeg har egentlig ikke noe skrivebord - jeg flytter meg selv dit hvor det største problemet for Tesla finnes. Jeg trolig virkelig at man skal lede fra frontlinjen, og derfor er jeg her, sa Tesla-sjef Elon Musk etter resultatfremleggelsen ifølge Fortune.

Til tross for at problemene i kvartalet delvis skyldes en underleverandør tar Musk på sge skylden; - Når alt kommer til alt er alt vår feil - og først og fremst min feil, sa han.

Slitt tungt

Men analytikerne er i dette kvartalet mer opptatt av salg og etterspørsel enn selve tallene, skrev Marketwatch før kvartalsrapporten kom.

Tesla har nemlig slitt tungt med å levere den nye Model 3. Deler av produksjonen er gjort for hånd, ifølge Wall Street Journal. De første eksemplarene av Teslas nye folkelige storsatsing er allerede levert til nye eiere i USA. Et stykke ut i 2018 er det ventet at Model 3 også kommer til å rulle ut på norske veier.

Forventningene har vært skyhøye til den nye bilen, og folk har betalt for å reservere seg en plass først i køen for å få en Model 3. Tesla-sjef Elon Musk lovet tidligere i år at selskapet skulle produsere 1500 Model 3 i tredje kvartal.

Men det gikk ikke akkurat som planlagt.

– Vi kommer til å gå igjennom minst seks måneders produksjonshelvete. Det vil bli litt av en utfordring å bygge denne bilen, sa Musk under lanseringen av Model 3 i august.

Han fikk helt rett. Musk og resten av Tesla-teamet klarte bare å lage 260 stykker Model 3 i tredje kvartal. Selskapet skyldte tidlig i oktober på flaskehalsproblemer i produksjonslinjen for den svake produksjonen.

Mareritt-bilen

Ifølge Marketwatch vil alles øyne onsdag være på hvordan Tesla håndterer problemene med produksjonen av Model 3.

Hvis Tesla i tillegg er i stand til å vise at etterspørselen for Model 3 fortsatt er sterk og at markedet for deres luksusbiler ikke har nådd toppen, vil investorene se bort fra svake kvartalstall denne gangen, ifølge analytiker Bill Selesky hos Argus Research.

Akkurat nå er markedet mest interessert i å høre om etterspørselssiden, påpeker han.

– Det kommer til å være en nøkkelfaktor, sier Selesky til Marketwatch.

Tesla opplyste i dag at Tesla vil være i stand til å produsere 5.000 Model 3-enheter i uken frem til slutten av 2018. Så langt har Tesla produsert 260 ved utgangen av tredje kvartal.

Tesla opplyste onsdag at nettoreservasjonene for Model 3 globalt fortsatte å vokse betydelig i Q3.

- Svir av for mye penger

Akshay Anand, en analytiker hos Kelley Blue Book, sier til Marketwatch at etterspørselen etter Model S og Model X fortsatt er sterk, men at Tesla svir av for mye penger på Model 3-trøbbel.

Verken han eller andre analytikere som fulgte resultatfremleggelsen onsdag ble spesielt beroliget av hvordan Tesla skal håndtere de problemene som har oppstått med Model 3 så langt, og Tesla-aksjen falt dermed bratt i etterhandelen.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En liten skatt fra Chile til 160 kroner
De fleste chilenske vinene til salgs til Norge kommer fra store produsenter. De Martino er en liten produsent, men er blant de aller beste.
00:55
Publisert: