Etter å ha brukt 4,5 milliarder dollar på Teslas gigantiske batteri- og bilfabrikk i Nevada-ørken, Gigafactory 1, bestemte batteriprodusenten Panasonic og Tesla tidligere denne måneden at ambisjonene for det kommende året skulle senkes.

Bakgrunnen skal ha vært bekymring over Teslas salgstall, og nyheten ble sluppet på det japanske økonominettstedet Nikkei. Tesla-aksjen falt tre prosent i etterkant av nyheten.

– Panasonic er et 101 år gammelt selskap. Det er ekstremt sjeldent for et japansk selskap å gå ut offentlig og klage på en toppkunde i en artikkel på Nikkei, sier porteføljeforvalter Chris Redl i Gordian Capital Japan til Bloomberg.

Nå går Elon Musk til angrep på Panasonic, som er en av elbilselskapets største leverandører. Han mener det er det japanske selskapets feil at produksjonen av Teslas model 3 sedan går for tregt, fordi de produserer batterier i et for lavt tempo.

Panasonic og Tesla hadde planlagt å øke fabrikkens kapasitet til 54 gigawatt-timer årlig innen 2020, opp fra dagens nivå på 35 gigawatt-timer. Nå mener Musk at Panasonic ikke engang produserer 35 gigawatt-timer årlig.

– Trenger parterapi

Den uvanlig offentlige krangelen mellom samarbeidspartnerne drar nok en gang opp spørsmålet om Tesla fortsatt kan holde oppe lønnsomheten når etterspørselen etter Tesla-biler er usikker, skriver avisen.

Elbilselskapet leverte 63.000 biler i første kvartal av 2019. De tre foregående månedene leverte de 91.000.

– Tesla og Panasonic trenger parterapi ASAP. Dette virker som et mye bitrere forhold, sier analytiker Craig Irwin i Roth Capital Partners til Bloomberg.

Tesla-aksjen falt et par prosent i handelen mandag, og har i år falt til sammen 19 prosent.

Panasonic har ikke svart direkte på Musks twitter-beskyldninger.

Flørter med Kina

De fleste analytikere mener tregt Tesla-salg rettferdiggjør å utsette utvidelsen av batteriproduksjonen, ifølge Bloomberg.

Men avisen mener også det kan være en annen forklaring på krangelen mellom Panasonic og elbilgiganten – Tesla er i gang med å bygge en annen batterifabrikk: Gigafactory Shanghai. De har vært i kontakt med flere kinesiske tilbydere, inkludert CATL.

– Tesla begynner å flørte med andre batteriprodusenter i Kina, og det liker ikke Panasonic, sier administrerende direktør Sam Jaffe i batterikonsulentfirmaet Cairn ERA til avisen.

Tesla har ikke ønsket å kommentere saken utover Musks twittermeldinger.

Det ventes å bli særlig stor oppmerksomhet om Tesla denne uken. Mandag kveld norsk tid holder selskapet en live-sendt Investor-dag, og senere i uken offentliggjøres resultatet for første kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.