I begynnelsen av november henvendte Tesla-sjef Elon Musk seg til sine 65 millioner Twitter-følgere:

«Det har vært mye snakk om urealiserte gevinster på aksjer som en måte å bedrive skatteunndragelse på, så jeg foreslår å selge ti prosent av Tesla-aksjene mine. Støtter dere dette?»

Twitter-meldingen var et stikk til USAs president Joe Biden som ville innføre høyere skatter på urealiserte aksjeverdier for de aller rikeste. En måned etter Twitter-meldingen har Musk solgt Tesla-aksjer for til over ti milliarder dollar, tilsvarende over 90 milliarder norske kroner, melder flere amerikanske medier.

Ikke solgt siden 2016

Torsdag solgte Musk mer enn 934.000 Tesla-aksjer, noe om ga han en gevinst på over én milliard dollar – tilsvarende over 9,2 milliarder norske kroner. Dette inngår i hans plan om å selge til sammen ti prosent av sin aksjebeholdning.

Musks nedsalg startet i slutten av november, men amerikanske medier har avslørte hvordan Musk allerede den 14. september startet salgsprosessen av Tesla-aksjer. Torsdagens salg er en del av denne salgsplanen.

Det er første gang siden 2016 at Musk selger Tesla-aksjer.

Musk selv forklarte Twitter-avstemningen med at han ikke tar ut lønn eller bonus fra selskapet, og dermed er nødt til å selge aksjer for å kunne betale skatt.

Må selge ytterligere 12 mill. aksjer

Med en nettoverdi på omtrent 284 milliarder dollar, tilsvarende 2590 milliarder kroner, topper Musk Bloombergs milliardærindeks. Basert på Musks totale eierandel før Twitter-meldingen i november, må han sannsynligvis selge mer enn 12 millioner ekstra aksjer etter torsdagens nedsalg, for å nå Twitter-målet på ti prosent.

Samtidig har Musk en rekke opsjoner som han må utløse innen august 2022.

Hittil i år har Teslas aksjekurs steget rundt 60 prosent, og ble i oktober det femte i verden til å passere en markedsverdi på 1.000 milliarder dollar.

I sommer fikk Propublica tilgang til skattedokumenter som blant annet viser at Elon Musk ikke har betalt inntektsskatt i 2018. Dette fikk amerikanske skattemyndigheter til å reagere, og president Biden satte i gang arbeidet med å innføre en skatt som tar for seg urealiserte kapitalverdier for USAs aller rikeste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.